Пороен дъжд и градушка унищожиха продукцията в Долна Студена и Ценово

Пороен дъжд и градушка унищожиха продукцията в Долна Студена и Ценово

Силен вятър, пороен дъжд и градушка се изсипаха над Долна Студена и Ценово снощи /16 май/ около 21,30 часа. „Природната стихия унищожи близо 80 на сто от посевите с есенници, пролетни култури, овощни градини и лозови масиви на стотици декари в землището на селото“, сподели кметът на Долна Студена Николай Стойчев. За по-малко от половин час се изсипаха близо 40 литра дъжд на квадратен метър. Интензивният валеж е бил придружен с градушка, която е достигала големината на лешник. Ледените зърна се сипаха в продължение на почти петнадесет минути. Днес още рано сутринта стопаните установиха, че по нивите са останали да стърчат само стръкове от стеблата на слънчоглед и царевица.

Движението на автомобили по два пътни участъка в общината беше затруднено, защото се образуваха сериозни наноси от кал и камъни. Със специализирана техника разчистването им започна от рано в петък. Почти до обяд в канавките можеше все още да се види част от ледената маса. В продължение на няколко километра по пътя Обретеник-Ценово се образуваха кални коловози. За шофьорите най-сериозното препятствие беше преди входа на Ценово. Кална маса и камъни се свлякоха по пътя между селата Долна Студена и Ботров.

От общинската администрация в Ценово алармираха областния управител на Русенска област за ситуацията и очакват комисия от Областна дирекция „Земеделие и гори“ да направи оглед и оценка на щетите, за да се компенсират земеделските производители.  

Сподели:

Още новини от деня