Посещение на преподаватели и студенти от Русенския университет в заводите на SENSATA и IMI в Ботевград

Посещение на преподаватели и студенти от Русенския университет в заводите на SENSATA и IMI в Ботевград

В края на месец май студенти от специалност „Транспортна Техника и Технологии“ и преподаватели от Транспортния Факултет, Факултет „Електротехника, Електроника и Автоматизация“, ПГ по Механотехника –Русе и ПГ по Транспорт – Русе посетиха заводите на Sensata и Integrated Micro Electronics (IMI) в Ботевград.

Sensata Technologies е глобален лидер в производството на преобразуватели за различни индустрии, като в България се представлява от инженерен център в София и два завода в Ботевград и Пловдив. Заводът в Ботевград е специализиран за автомобилната индустрия, като към момента в него работа намират 3000 служители. Посещението на студентите беше предварително потвърдено от изпълнителните директори на компанията от България и САЩ. Студентите и преподавателите проведоха частична обиколка на производството, в която бяха показани машини за лазерно плазмено заваряване, чиста стая за калибриране на машините и EOL тестер за проверка на качеството на преобразувателите (контрол на температура от 600 градуса Целзий) и тяхното брандиране (печатане на марка и продуктов номер). След обиколката домакините от Sensata представиха кратка презентация за компанията и направиха предложения за студентски стажове.

Integrated Micro Electronics (IMI) е глобален лидер в производството на електроника за различни индустрии. Техният единствен завод в Ботевград е специализиран за автомобилната индустрия, като към момента в него работа намират 2400 служители. Студентите и преподавателите бяха разделени на две групи. Първата група, водена от гл. ас. д-р инж. Явор Нейков, направи частична обиколка на производството на електроника, в която разгледаха машини за производство на печатни платки за автомобилни светлини, SMT монтаж и осъществяване на качествен контрол. Втората група, водена от гл. ас. д-р инж. Красимир Марков, направи частична обиколка на производството на печатни платки, в която разгледаха инженерния отдел за създаване на инструментите и CNC машините за създаването им, тестова лаборатория на чиповете и машини за отливане на пластмаса под налягане.

След обиколката домакините от IMI направиха кратка презентация на компанията, представиха на преподавателите от средните училища от гр. Русе форма на дуално обучение, която имат със средни училища от гр. Ботевград, представиха на студентите техни служители, назначени след проведени техни стажантски програми в компанията, които споделиха своя опит и също направиха предложения за студентски стажове.

Двете компании, студентите и преподавателите бяха удовлетворени от проведените посещения.

Сподели: