Посланикът на Дания Н. Пр. Йес Нилсен посети Русе

Посланикът на Дания Н. Пр. Йес Нилсен посети Русе

Посланикът на кралство Дания Н. Пр. Йес Нилсен бе посрещнат днес от кмета на Община Русе Пенчо Милков и заместник – кмета Златомира Стефанова, като част от опознавателната обиколка на дипломата из страната. Той се запозна с работата на местното ръководство по редица въпроси за развитието на общината.

Кметът Милков представи на Н. Пр. Нилсен своята политика на прозрачност на управлението и въвеждането на антикорупционни мерки. Сред тях са протичането на обществените поръчки изцяло в електронна среда, осигуряването на достъп на гражданите до деловодната система на администрацията, чести анкети и обществени обсъждания.

„Впечатляващо е как хиляди русенски граждани и фирми се включиха в даването на предложения за изготвянето на един от най-важните документи за местната власт – Плана за интегрирано развитие на Община Русе 2021 – 2027“, каза кметът. Според него техните идеи ще повлияят положително за развитието на общината в следващите години.

Седмичният отчет за дейността на Община Русе силно впечатли Н. Пр. Нилсен, като той обеща да приложи тази добра практика.

Зеленият преход и пионерството на Русе с проекта за въвеждането на  инфраструктура за производство на водород също бяха тема на срещата.  Инициативата предвижда разработването на 20 автобуса и кораб-тласкач, задвижвани от водород, и е съвместна дейност на Община Русе, Общински транспорт Русе АД, Русенския университет „Ангел Кънчев“, „Параходство Българско речно плаване“ АД , Асоциацията на дунавските общини „Дунав“, Българската асоциация за водород, горивни клетки и съхранение на енергия и Българската академия на науките.

Първият дипломат на кралство Дания разказа за екологичната политика на своята страна и т. нар. „Национална водородна стратегия“ (Power-to-X). Парламентът на северната страна е отделил 1,25 млрд. датски крони (161 млн.евро) за „преобразуването“ на електричеството в газове или течни синтетични горива. Стратегията предвижда стимулиране на производството и потреблението на зелен водород в тези сектори, където е трудно да се осигури намаляване на емисиите с помощта на други технологии. Става въпрос за корабоплаването, авиацията, тежкия автомобилен транспорт и промишлеността.

Посланик Нилсен сподели, че се радва да бъде гост на Малката Виена и с удоволствие ще посети родната къща на нобеловия лауреат за литература Елиас Канети, който прекарва детските си години в Русе.

Сподели: