Посланикът на Румъния в България Бръндуша Предеску ще посети Русе и региона до края на годината

Посланикът на Румъния в България Бръндуша Предеску ще посети Русе и региона до края на годината

Посланикът на Румъния в България Н.Пр. Бръндуша Предеску ще посети Русе и региона до края на годината по покана на областния управител Борислав Българинов. Визитата ще се осъществи най-вероятно през октомври или ноември и по време на нея ще бъдат представени възможностите за развитие на бизнес в региона. С Българинов тя ще обсъди и бъдещи приоритетни проекти, свързани с трансграничния регион Русе – Гюргево, който многократно е бил посочван за пример в двустранните отношения както от нея, така и от много други дипломати на европейско ниво. Тя пое ангажимент и за съдействие за пускането на фериботната линия между двата града в най-кратки срокове, като ще работи активно за ускоряване на процеса от румънска страна. Добрата новина е, че от местната и държавна власт в Гюргево вече са получили разрешение от външното министерство в северната ни съседка за стартиране на ферибота.  

Ще се работи активно и по провеждането на съвместна информационна кампания за насърчаване на туризма в двете страни. За целта се предвижда да се създадат брошури с общи туристически маршрути, а също така и видео материали презентиращи двата региона, като акцент ще се постави върху всички видове туризъм, в т.ч. поклонически, кулинарен и вело.

Общата позиция между Българинов и Н.Пр. Бръндуша Предеску бе уточнена по време на прием в София, на който присъства и изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, а също и Вероника Гечева, експерт в Областната управа, чийто ресор е именно трансграничсното сътрудничество и иновациите.

Обсъдени бяха и бъдещи съвместни инициативи в сферата на културата. Целта на Българинов е да се провеждат съвместни арт-инициативи с насоченост най-вече към младите, за да може Русе отново да върне блясъка си на водещ европейски град по поречието на река Дунав. Сред идеите е и осъществяването на изложби на видни русенски и румънски художници, а също и задълбочаване на партньорството между културните институции, като библиотеките. „За съжаление през последните години е имало само обещания и липса на каквато и да е инициативност от наша страна.“, сподели Българинов.

Сподели: