Посланикът на Турция посети Община Русе, кметът постави пред турската делегация въпроса за сградата на бившия хотел „Балкан“

Посланикът на Турция посети Община Русе, кметът постави пред турската делегация въпроса за сградата на бившия хотел „Балкан“

Време за прочитане: < 1 мин.

Делегация начело с посланика на Турция в България Н. Пр. Айлин Секизкьок посети днес Община Русе.

„Научихме, че сте осигурили помещение за сдружението за културни връзки с Турция „Гюнеш“, сподели радостта си Н. Пр. Секизкьок. Тя допълни, че е планирана среща с представители на сдружението.

„На територията на общината има неголяма, но много сплотена турска общност“, сподели кметът Пенчо Милков. Той даде за пример прекрасните отношения и среда, в които живеят жителите на село Семерджиево.

Кметът постави въпроса за бъдещето на сградата, където в миналото се е помещавал хотел „Балкан“ в Русе. Общинското ръководство иска тя да бъде възстановена, но част от собствеността е на Главното мюфтийство и в момента тече дело за делба. Посланикът се ангажира да проучи въпроса и прие поканата за повторна среща за разрешаването на случая.

Обсъден беше и приносът на реформатора Митхад Паша за разцвета и утвърждаването на Русе в края на XIX век. Кметът подари на Н. Пр. Секизкьок и книга по темата, дело на местен автор.

Това бе първата опознавателна визита от посолството, в която се включиха още заместник-посланикът Ерман Топчу, съветниците по образователните и социалните въпроси и по вътрешната сигурност, генералният директор на Зираат Банк Иса Айдоган, както и генералният консул в Бургас Сенем Гюзел.

Сподели:

Още новини от деня