Посланикът на Украйна Виталий Москаленко посети Русе

Посланикът на Украйна Виталий Москаленко посети Русе

Кметът на Община Русе Пенчо Милков се срещна с посланика на Украйна у нас Н. Пр. Виталий Москаленко.

„Русе е внушителен град, изключително знаков и интересен предвид своята история“, сподели дипломатът. Той заяви задоволството си от факта, че граждани на украинския град Измаил са инициирали контакт с общинското ръководство и работят за побратимяването на двата града. Според Москаленко районът е ценен, тъй като в него се намира и най-голямата българска диаспора в Украйна. Кметът на Русе изрази желание за среща на място със сънародниците и запознаване отблизо с техния живот в чужбина.

Икономическото развитие на Русе също бе сред темите на разговора. Пенчо Милков подари на посланика новия инвестиционен профил на Община Русе и разказа накратко за икономическия ѝ потенциал. Той подчерта, че в следващите години русенският регион ще се развива индустриално въз основа на сключения през април меморандум за сътрудничество с основателите на успешната Тракия икономическа зона в Южна България. В тази връзка Н. Пр. Москаленко предложи организирането на голям бизнес форум в Русе и допълни, че тази година между България и Украйна е установен рекорден стокообмен.

Посещението на Москаленко бе в деня, в който Украйна празнува 30-годишнината от възстановяването на независимостта си. По случай празника в Доходното здание се проведе модно ревю с бижута, дело на украински дизайнер.

Сподели: