Айлин Секизкьок

Посланик Айлин Секизкьок благодари на българския народ за оказаната помощ след земетресенията в Турция

Искам да благодаря на българския народ за голямата помощ, която ни оказа след земетресенията в Турция. Благодаря и на всички русенци, които помогнаха. Това каза в Русе посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок. 

Дипломатът бе сред официалните гости на откриването на международния фестивал „Мартенски музикални дни“ в крайдунавския град. Началото на музикалния форум бе поставено със световната премиера на музиката към балета „Калиопа“ – на диригента и композитор Емил Табаков. Автор на либрето е Александър Малчев. Произведението разказва за русенската легенда, свързана с красавицата Калиопа и Мидхат паша.

„Много добре си спомням деня, в който г-н Табаков и г-н Малчев ме посетиха в посолството. Разказаха ми една невероятна история, свързана с Русе. Толкова добре ми разказаха това, че потънах в тази история. И без да съм идвала и да познавам Русе, се влюбих в този град. Решени сме докрай да подкрепяме проекта за балета“, каза посланик Секизкьок.

Тя припомни, че тази година се навършват 100 години от създаването на Република Турция. „Това произведение ще бъде начело сред мероприятията, които сме предвидили през тази година“, каза още посланик Айлин Секизкьок. 

/БТА/

сн. Посолство на РТ

Сподели: