Посолството на Република България в Румъния отбеляза Деня на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

Посолството на Република България в Румъния отбеляза Деня на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

Посолство на Република България в Румъния / Embassy of Bulgaria in Romania отбеляза Деня на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. По традиция, в парк „Крал Михай I“ бяха поднесени венци и цветя пред паметниците на Христо Ботев и на Васил Левски. Към събитието се присъединиха и взеха дейно участие родолюбците от Народно читалище „Христо Ботев-1908“ – РУСЕ и от клуб Традиция – РУСЕ , които със своя нестихващ ентусиазъм и патриотизъм за пореден път направиха церемонията вълнуваща и запомняща се. За тържествеността на събитието изключителен принос имаше и отец Kiril Sinev , който отслужи панахида в памет на Христо Ботев и всички, дали живота си за България. Много силно впечатление направиха думите на отеца, който отправи пожелание в годината, в която Румънската църква в София отбелязва 100 години от освещаването си, българите в Румъния да успеят да положат основите на нова Българската църква в Румъния, за да може още по-тържествено да се отбелязват подобни поводи.

В церемонията се включиха още Uniunea Democrata Bulgara din Romania , а самият Лука Велчов прочете поема за Ботев. Венец пред паметника на поета-революционер беше положен и от Федерация на Българската Общност в Румъния/Federatia Comunitatii Bulgare . Свой поздрав отправи и г-н Живодар Душков.

Цветя пред паметника на Христо Ботев и на Апостола на свободата поднесоха и деца от Българското неделно училище „Йордан Йовков“ към Посолството на България в Букурещ.

Сподели: