Държавна опера - Русе ще презаверява билетите на зрителите, които не могат да посетят спектаклите заради липса на зелен сертификат

Поставянето на постоянния покрив на сградата на Русенската опера протича по график

Поставянето на постоянния покрив на сградата на Русенската опера, който изгоря при голям пожар преди две години, протича по график. Ако всичко върви план, до началото на идния месец той трябва да е готов, каза директорът на културния институт Пламен Бейков. По думите му сега се демонтира временният покрив, който бе поставен след пожара.

„През идната седмица предстои монтирането на елементите на постоянния покрив, а след това започва и покриването“, обясни Бейков.

Той каза още, че предстои да бъде обявена обществена поръчка за проект за ремонт на сцената, която също пострада при пожара. Дейностите включват нова електроинсталация, сценична техника, механизация. Ще бъдат ремонтирани гримьорните, помещенията за сценичните работници, кабините на озвучителите и осветителите.

За целта държавата отпусна 3,6 млн. лева.

Бейков обясни, че се надява в края на годината да бъде поставено началото на конкретни дейности по вътрешния ремонт на сградата.

Той информира, че преди седмица са излезли резултатите от геоложките проучвания, които да покажат дали има пропадане на сградата.

„Те показват, че почвата под сградата е относително стабилна, няма активност, няма и допълнително фатално нанесени щети от гасенето на пожара“, обясни Бейков.

Сподели: