Фотоволтаична централа за малко да изгори при пожар край гюргевско село

Постоянно наблюдение, ежедневни проверки и допълнителна техника са част от превенцията на пожарите в Русенска област

Ежедневни проверки от съвместни екипи на полицията и пожарната са в ход в Русенско. Това стана ясно от проведена среща на Борислав Българинов и неговия заместник Синан Хебибов с директорите на ОДМВР и РДПБЗН съответно старши комисар Мирослав Дамянов и комисар Валентин Красналиев.

Освен това до отмяна на екстремалния индекс на пожароопасност всеки ден между 10.00 и 17.00 часа ще има пост на най-високата точка в региона – Телевизионната кула в Русе. От там ще се извършва 360 градусово наблюдение с цел ранно откриване на пожари. Междувременно служители на горските и ловни стопанства извършват обходи и наблюдения през светлата част на деня. Два високопроходими автомобила на Държавно ловно стопанство „Дунав“ са допълнително оборудвани със съдове с вместимост около 600 литра вода, моторна помпа и необходимата техника за първоначални действия при възникване на пожар.

По време на проверките ще се следи за стриктно спазване на забраната за палене на стърнища и други растителни остатъци в земеделските земи, палене на открит огън, тютюнопушене и паркиране на моторни превозни средства в площите с посеви и на разстояние, по-малко от 50 метра до тях. Припомняме, че е забранено и паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние, по-малко от 100 м. от границите на горските територии и изхвърляне на незагасени цигари в местата за събиране на отпадъци в районите на бензиностанции, крайпътни заведения, самостоятелни паркинги и места за почивка. В обсега на проверките влизат още ловните и риболовни излети. Специално внимание ще бъде отделено и на спазването на нормите за пожарна безопасност от страна на животновъдите и земеделските производители, а също собствениците на пчелини. За нарушения ще се следи и в районите на природните паркове, обособени места за пикници, заслони и екопътеки.

Сподели: