Почетоха паметта на загиналите при русофилския бунт офицери в Русе

Почетоха паметта на загиналите при русофилския бунт офицери в Русе

Почетоха паметта на загиналите при русофилския бунт офицери в Русе

На 21 февруари 2020 г., по създадена вече традиция, членовете на Сдружение „Федерация за приятелство с народите на Русия и ОНД-Дружество 1940, гр. Русе“, председателствано от Вили Икономов, почетоха паметта на русофилите, участвали в офицерския бунт, завършил на 22.02.1887 г. с разстрела на участниците майор Атанас Узунов, майор Олимпи Панов, капитан Зеленгоров, поручик Кръстеняков, поручик Кожухарски, подпоручик Енчев, подпоручик Тръмбешки, Тома Кърджиев и Александър Цветков, видни дейци на Българската национална революция. Участници в инициативата бяха и представители на Генералното консулство на Руската Федерация в Русе, Сдружение „Александър Невски“, клон Русе, Общински съвет при РСОСЗР-Русе, рокери, младежи и граждани. Те положиха цветя на Паметника на Русофилите в Русе и се поклониха пред паметта на разстреляните чеда на България като запазиха минута мълчание.

Организаторите почитат паметта на загиналите русофили ден по-рано, съобразявайки се с църковния календар, според който на 22 февруари е Голяма задушница преди Великия пост.

Следващата инициатива, която Сдружение „Федерация за приятелство с народите на Русия и ОНД-Дружество 1940, гр. Русе“ планира, е концерт през месец април, с който ще отбележат 75 години от Деня на победата над хитлерофашизма.

Сподели:

Още новини от деня