стоян йорданов рим

Почина русенският историк и проучвател на крепостта в Червен Стоян Йорданов

Време за прочитане: < 1 мин.

Почина Стоян Йорданов. Дългогодишен проучвател на Средновековният град Червен, неговата изследователска дейност е огромен принос за разбирането и популяризирането на средновековното минало на региона.

Стоян Йорданов завършва магистратура по история във Великотърновският университет „Св. Св. Кирил и Методий”, със специализация по средновековна българска археология и музеезнание. През 1975 г. започва работа като археолог в Русенския музей, а в периода 1982-1989 г. е директор на институцията. Безценни са проучванията му, посветени на скалните обители по Русенското Поломие. Повече от 40 години той неизменно изследва всички аспекти на средновековното градоустройство в Червен. Работи съвместно с утвърдени специалисти като Виолета Димова, Соня Георгиева, Димитър Иванов, Димитър Станчев. С негово участие завършва цялостното проучване на Цитаделата. Ръководи проучванията на водоснабдителните съоръжения, на няколко жилищни квартала и храмови постройки. През 2017 г. под негово ръководство започват разкопките на Църква №16 в Средновековния Червен.

До последно Стоян Йорданов бе отдаден на темата за културното наследство. Изключителен ерудит и верен приятел, той е един от нас. Поклон пред паметта му. Бог да го прости!

Поклонението е на 22 юли 2019 г. от 12.00 ч в храма „Св. Архангел Михаил“ в Русе. Погребението ще се състои от 13.00 ч. в Гробищен парк „Басарбово“.

Сподели:

Още новини от деня