Силви Стамболиев

Почина утвърдилият МФ „Мартенски музикални дни“ Силви Стамболиев

На 8 декември на 87-годишна възраст почина Силви Панайотов Стамболиев, един от доайените на русенската музикална култура.

Силви Стамболиев
Силви Стамболиев, сн. Община Русе

Силви Стамболиев е роден на 4 септември 1931 г. в Русе. На 14 години започва да свири на цигулка при Софка Иванова. По настояване на учителката си, той се обучава и на виола. Като ученик свири в училищния оркестър и в оркестъра на първия художествен самодеен колектив „Вл. Маяковски”.

През 1955 г. завършва Инструменталния факултет на БДК. Завръща се в Русе, полага изпит и е назначен в групата на първите цигулки в Русенския симфоничен оркестър. Едновременно с това Стамболиев преподава цигулка в две детски музикални школи, свири в оркестрите на различни институции. Още като студент, след конкурс е приет и в Естрадния оркестър на СГНС – Софийски градски народен съвет. Силви Стамболиев  работи 15 години в Русенския симфоничен оркестър и казва, че това са най-щастливите му години. Активно участва като лектор и диригент в изнасяните образователни концерти за деца и ученици.

През 1970 г. става директор на Русенска филхармония, с която изнасят по 440 концерта годишно. Обществено-полезната му дейност е свързана и с Дружеството за разпространение на научни знания „Георги Кирков”. Завежда направление „Литература, изкуство и култура” и като лектор е изнесъл десетки беседи в тази сфера. В тези години започва и публицистичната му дейност, която е насочена главно към музикалната критика. Сътрудничи на местната и централна преса, но и на печатни медии в някои градове в страната.

Историята на Международния фестивал „Мартенски музикални дни” е свързана дълбоко с името на Силви Стамболиев. Той става негов директор през 1974 и остава на този пост до 1982 година. От 1978 г. е назначен за директор на Средното музикално училище „Проф. Веселин Стоянов”, като съвместява и дейността си във Фестивала. Напуска училището през 1986 г., когато е изпратен на работа в посолството ни във Виена като музикален референт. Организира концерти с работещи в австрийската столица български музиканти – Нягул Тумангелов, Николай и Андреана Туртови, проф. Йончо Байров. Кани и музиканти от България – Минчо Минчев, Георги Бадев, Антон Диков, Светлин Русев и оркестъра на Петър Петров-Парчето. От 1990 до 1992 отново е директор на Мартенски музикални дни.

Носител е на ордени „Кирил и Митодий” І и ІІ степен, осем юбилейни медала, „Златна лира” на Съюза на музикалните и танцови дейци в България, Награда „Русе” през 2012 г., Почетен гражданин на Русе.

Поклонението пред Силви Стамболиев ще се състои утре от 12.00 ч. в храма „Света Троица“.

Поклон пред светлата му памет!

Сподели: