До над 700 души от Русе достигнаха хранителните продукти от хранителната програма на Европейския съюз в първата седмица

81.14 % от семейства в Русенска област бяха подкрепени с тонове храни от първа необходимост през октомври и ноември

Време за прочитане: < 1 мин.

Почти 403 000 българи и техните семейства бяха подкрепени с над 6300 тона храни от първа необходимост през октомври и ноември. За двата месеца бяха раздадени над 279 000 пакети с 16 вида хранителни продукти, осигурени по Оперативната програма за храни и/или материално подпомагане, финансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-уязвимите лица и от държавния бюджет.

6778 лица в Русенска област са били с право на 1 индивидуален пакет от хранителни продукти правоимащи, а с право на 2 индивидуални пакети – 1409 по списък на Агенцията за социално подпомагане. Общият брой на лицата в региона е 8 187.

От тях броят правоимащи, получили по един пакет, е 5 514, а по 2 пакета – 1129, или общо – 6 643 лица.

81.14 % от всички правоимащи в Русенска област са получили пакети.

За останалите ще се изчака инструкции и указания, посочи днес Антоанета Ябанозова – директор на БЧК – Русе.

Храните са на обща стойност 15,3 млн. лв. и раздаването им беше възложено на Българския Червен кръст от Управляващия орган на програмата – Агенцията за социално подпомагане.

За първи път семействата с трима и повече членове получиха по два пакета, всеки от които съдържа общо 23 кг продукти. Сред тях са различни видове консерви, брашно, захар, олио и др.

Удвоената подкрепа е в отговор на желанието на потребителите, изразено при проучване за удовлетвореността от мярката. Пакетите, които останат непотърсени и нераздадени, ще бъдат разпределени на допълнителни целеви групи, определени със специална наредба.

Сподели:

Още новини от деня