По инициатива на Русенския митрополит Наум бе възстановен нагробния паметник на Скопския митрополит Неофит

По инициатива на Русенския митрополит Наум бе възстановен нагробния паметник на Скопския митрополит Неофит

По повод 80-годишнината от блажената кончина на Скопския митрополит Неофит, на 14 юни Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум и Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон извършиха заупокойна молитва на гроба на покойния владика в Централните софийски гробища.

Митрополит Неофит, в мире Наум Паскалев, е роден през 1870 г. в гр. Охрид, в семейството на будни българи. По бащина линия негов родственик е Кузман Шапкарев. Станал монах през 1900 г., той служи като председател на българските църковни общини в Дойран, Кукуш и Солун, а през 1908 г. е хиротонисан в българската църква „Св. Стефан” в Цариград за епископ с титлата „Брегалнишки”. Той е последният български владика в Скопие, избран за такъв през 1910 г., подложен на множество изпитания от дейците на антибългарската пропаганда в Македония, и прогонен от епархията си след края на Първата световна война. В последвалите години митрополит Неофит е делегат на Св. Синод в Рилския манастир и управляващ българските епархии в Одрин и Лозенград. Почива в София на 7 януари 1938 г.

Отбелязването на годишнината от неговата кончина стана факт със закъснение, поради цялостната реставрация на надгробния паметник на архиерея, извършена по инициатива на Русенския митрополит Наум.

Снимки: Атанас Димитров-АтаДим

Сподели:

Още новини от деня