Иван Станев: "Големият взрив" - Причини и следствия!

По показател 14-дневна заболеваемост област Русе вече се намира в т. нар. оранжева зона

По показател 14-дневна заболеваемост област Русе вече се намира в т.нар. оранжева зона. Това сочат данните на Регионалната здравна инспекция, като към вчерашна дата индикаторът показва 88.2 потвърдени случая на 100 000 души население, а през предходната седмица той беше 134.1. Припомняме, че за да бъде отнесен даден регион към оранжевата зона на база 14-дневна заболеваемост, то показателят трябва да бъде между 60 и 119. На база седмичен ръст областта се намира в жълтата зона със заболеваемост от 20.9. По-детайлната статистика сочи, че за периода между 18 и 24 януари са установени 106 нови случая на COVID-19, което е с 18 повече отколкото през предходната, когато техният брой беше 88. Същевременно излекуваните през изминалата седмица са  192-ма, което е с 49 души по-малко отколкото между 11 и 17-ти. Също така през изминалата седмица 11 човека с доказана коронавирусна инфекция починаха. Толкова бяха и смъртните случаи между 11 и 17-ти този месец.

Най-много излекувани през миналата седмица бяха отчетени във вторник, когато за едно денонощие оздравелите бяха 37. В крайна сметка от началото на пандемията към днешна дата диагностицираните с коронавирусна инфекция в област Русе са 7718, като активните случаи са 381. Броят на излекуваните достигна 6916, а починалите станаха 421 на възраст между 27 и 98 години.

От месец март миналата година до сега най-много заразени с коронавирус в област Русе бяха регистрирани на 11 ноември – 218. От друга страна положителен рекорд беше поставен на 8-и декември, когато в рамките на 24 часа преборилите заболяването бяха 403-ма.

Необходимо е да бъде отбелязано, че новите случаи на коронавирусна инфекция се обявяват за изминалото денонощие, но настоящата информация е изчистена от натрупване и обхваща дните, когато са направени съответните тестове, а не когато са обявени. Периодът на анализ е от 18 до 24 януари включително. От Областния оперативен щаб информират още, че постоянно продължават да се извършват проверки за спазване на наложените противоепидемични мерки на територията на всички общини в региона. От там апелират и за спазване на всички противоепидемични мерки.

Сподели: