Държавна опера - Русе представя в навечерието на Нова година приказния балет "Лешникотрошачката"

Държавна опера – Русе представя в навечерието на Нова година приказния балет „Лешникотрошачката“

По цял свят в навечерието на Коледно – Новогодишните празници се играе приказният балет „Лешникотрошачката“!

Русенци също ще бъдат част от глобалната традиция и ще имат възможност да гледат шедьовъра на Пьотър Илич Чайковски по едноименната приказка на Е. Т. А. Хофман „Лешникотрошачката и царят на мишките”.

На  30 декември, четвъртък, от 19 часа, в Доходното здание Държавна опера – Русе ще представи вечната музикална творба в две действия  за малката Клара и принцът Лешникотрошач.

Премиерата  на балета се е състояла  в Мариинския театър на Санкт Петербург, на 18 декември, през далечната 1892 г.

Любопитен факт е, че премиерата на Лешникотрошачката в България, е  именно на сцената на Русенската народна опера  през 1962 г.. Хореографията  е на Асен Манолов, а сценографията на Паула Бранковяну. Диригент е Христо Станишев.

Сюжетът разказва за малката Клара, която мечтае за истински коледен подарък, но вместо него получава лешникотрошачка с формата на войник в красива униформа. Мечтата все пак се сбъдва – сънят отвежда Клара в едно вълшебно царство и там тя танцува в обятията на своя Принц Лешникотрошач. Тя преживява чудни приключения, среща крал и кралица, мишки и цяла армия от оловни войници. Куклите й показват очарователни танци от Испания, Китай, Русия, Франция, а накрая всички се завъртат в един щастлив финален валс.

В предновогодишния балетен спектакъл магьосникът Дроселмайер сътворява своите вълшебства край елхата по адаптация и режисура на Марияна Захариева. Сценографията е на Иван Токаджиев. Костюмите са дело на Еслица Попова. Художествен ръководител на балетната трупа къв Държавна опера – Русе е Весела Василева.

В ролята на Клара ще се изяви грациозната Станислава Караджова-Пенчева.

В принцът Лешникотрошач ще се превъплъти изключително техничният и прецизен японец Масаки Такада.

Артистичният и закачлив Михаил Дамянов ще видим като магьосникът Дроселмайер, а цар  Мишка ще бъде Антон Иванов.

Ако родителите желаят  децата им да получат дар от дядо Коледа след края на спектакъла, могат да ни предоставят опаковани и надписани с трите имена на детето подаръци на входа на Доходното здание, преди началото на спектакъла.

Билети се продават на каса Опера от понеделник до петък от 10.00 часа до 18.30 часа и на Grabo.bg.

Сподели: