ПП АБВ организира форум в Русе

ПП АБВ организира форум в Русе на тема „COVID-19 – в настоящето и въпросът за бъдещето“ с участието на лекари, представители на ОбС и администрация в дунавския град

Време за прочитане: 3 мин.

Пред медиите в Русе доц. Атанас Мангъров – началник на Детската клиника към Инфекциозна болница в София, каза, че не очаква втора вълна на зараза от коронавирус през есента в този апокалиптичен смисъл, в който се говори. По думите му този вирус, ако евентуално остане сред населението, в никакъв случай няма да предизвика епидемична заболяемост – „в този смисъл, в който се очаква, когато се казва за втора, трета вълна“. „По начало тези вируси нямат способността да живеят трайно сред човешката популация. Мисля, че в момента сценарият, който се развива, в значителна степен повтаря това, което се случи през 2002 – 2003 година. Тогава първият вирус на SARS се появи през ноември 2002 г., вихри се цяла зима и пролет на 2003 г., а през юни 2003 г. изчезна. Това е, което може да се очаква. Дори и този вирус да остане, той ще остане в състояние на едно тлеене, но в никакъв случай не и на епидемични взривове“, заяви доц. Мангъров и добави, че обстановката в момента се нормализира.

„Вижда се, че нещата вървят към своя край. Хубаво е, колкото може по-бързо да се върнем към нормалния начин на живот. Хубаво е също така да спрат тези сутрешни изпълнения с Щаба, от които мисля, че няма нищо добро. Хубаво е да се обърнем назад и да погледнем това, което се случи, да се опитаме да разберем защо се случи. Защото всеки, който не познава, който не прави разбор на историята си, е осъден да я повтаря“, каза доц. Мангъров.

Д-р Георги Тодоров от Русе, лабораторен лекар, практикувал три години в Република Гана в условията на епидемии и зарази, подчерта, че и до момента за обявяването на втората част на извънредна епидемична ситуация, нямам доклад на главния държавен санитарен инспектор, което води до невъзможност от страна на държавното ръководство за вземане на адекватно и информирано решение.

Д-р Николай Цуцумански от болница „Пирогов“ и член на ИБ на ПП АБВ каза, че масовата психоза трябва спре и гражданите трябва да бъдат успокоени и добави, че при нормална хигиена, разпространението на заразата ще бъде избегнато.

Задължението болниците да направят по две отделения за болни от коронавирус допълнително ги е натоварило финансово. По време на епидемията те спряха плановия прием и останаха без приходи, увеличавайки дълговете си, посочи доц. Георги Кючуков, неврохирург и член на ИБ на ПП АБВ.

ПП АБВ организира форум в Русе на тема „COVID-19 – в настоящето и въпросът за бъдещето“ с участието на лекари, представители на Общинския съвет и администрация в дунавския град. Пред медиите председателят на ПП АБВ Румен Петков заяви, че една от важните грешки, които допусна държавното управление, е неучастието в Националния оперативен щаб на представител на кметовете. По този начин от Щаба беше изолирана властта, която е най-близо до хората и по този начин Щабът се лиши от оценката НСОРБ за конкретни мерки, които се реализираха и в момента се реализират на територията на общините, обясни той и добави, че така серия от мерки, насочени срещу разпространение на пандемията, се оказаха неадекватни. Като груба грешка Петков определи и липсата на инфекционист в състава на Щаба, което доведе до липсата на професионална експертиза. Той подчерта навременно предприетите мерки, но изтъкна и хаоса, който те поведоха след себе си и до днес, като взаимно противоречащите си заповеди от страна на здравното министерство. И тъй като за всичко това трябва да бъде поета ясна отговорност, ПП АБВ на 22 май тази година изпрати заявление по Закона за достъп до обществената информация до Министерския съвет. С него се настоява за копие на водените протоколи от проведените заседания на Националния оперативен щаб, съобщи Петков и обясни, че така ще се разберат мотивите за всяко едно действие, предприемано от Щаба.

„Болницата, в която аз работя, похарчи 500 000 лв. за оборудване на две такива отделения. Броят на преминалите болни през тези отделения е точно нула. Това натовари допълнително лечебните заведения. И без това се говори колко дългове имат болниците, тези дългове се удвоиха“, коментира доц. Кючуков. Въпреки отшумяването на епидемията, все още много от пациентите се въздържат да постъпват в болница.

ПП АБВ настоява финансовото министерство да помогне на лечебните заведения, които са в затруднена ситуация заради ограниченията по време на коронавируса.

Сподели:

Още новини от деня