ПП "Възраждане" иска засилване на мерките за борба с COVID-19 на територия на Община Русе

ПП „Възраждане“ иска засилване на мерките за борба с COVID-19 на територия на Община Русе

„За мен лично няма съмнение,че трябва да се сложат КПП-та в кв. ,, Тракция‘‘ и кв. ,, Селеметя‘‘, понеже там преобладава население от малцинствата,което е известно със своята недисциплинираност. Ако се мине по домовете им и се направи една анкета колко са се прибрали от чужбина в последните 2 -3 седмици, числото ще е значително, а друг въпрос е дали изобщо спазват карантина. В общините Казанлък, Сливен, Ямбол и т. н. направиха точно това, за да намалят риска от разпространение на заразата, точно в такива махали в които преобладава такова население. Вечерен час също е необходим, за да може да се намали още повече риска от разпространяване на заразата. Това направиха общини като Стара Загора, Смолян, Чепеларе, Белица, Козлодуй, Елин Пелин, Нова Загора, Костинброд, Мъглиж, Аврен, Бяла, Тервел и т. н. Аз изхождам от тази максима, че колкото са по-крайни мерките в такава ситуация, толкова по-бързо ще приключи  извънредното положение и ще можем да се върнем към ритъма на нашето ежедневие,както и бизнеса ще заработи нормално“, каза общинският съветник от ПП,,Възраждане‘‘ в ОбС – Русе Дилян Саманджиев.В тази връзка той отправи питане до Пенчо Милков, кмет на Община Русе относно засилване на мерките.

Уважаеми господин Милков,

Моето питане е с оглед на създалата се нова ситуация на територията на Община Русе, а именно, че има заразен русенец с COVID – 19.

Мерките, които са взети до момента, определено дават резултат, защото Русе е един от последните областни градове, който не беше заразен до този момент.

В медийното пространство излезе информация, че заразеният се е подложил на карантина, но при положение, че е ходил в агенция за недвижими имоти и в магазини, не може да се говори, че няма риск от разпространението на заразата, въпреки взетите мерки до момента.

В някои общини на Република България местната власт наложи вечерен час, като мярка за разпространението на COVID – 19. Това са: Стара Загора, Смолян, Чепеларе, Белица, Козлодуй, Елин Пелин, Нова Загора, Костинброд, Мъглиж, Аврен, Бяла, Тервел и др.  В други общини (Казанлък, Сливен, ямбол, Нова Загора и др.) се предприеха по-сериозни мерки, като се въведе контролно-пропускателен режим в ромските квартали, който са известни със своята недисциплинираност.

С оглед горното желая писмено да ми отговорите на следните 2 въпроса:

1.    Ще има ли въведен вечерен час на територията на Община Русе ?

2.    Ще има ли и кога поставяне на контролно-пропускателни пунктове на входовете и изходите на кв. Селеметя и на кв. Тракцията?

Питането правя на основание чл. 103, ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на ОбС-Русе, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация.

Сподели:

Още новини от деня