апартамент осветление

Правилната система за осветление в апартамента не бива да се подценява

Правилната система за осветление в апартамента не бива да се подценява. В края на краищата това ще помогне не само да не се спъне човек в тъмното, но и ще може да създаде добро  настроение. В същото време осветителните устройства могат да бъдат отлично допълнение към интериора.

Преди да изберете осветителни устройства, трябва да се запознаете с видовете осветление.  Те биват:

– За общо осветление

Неговата основна задача е да осветява цялата стая като цяло. Пример за това е полилей. Общото осветление също се разделя на насочено, дифузно и смесено.

– За декоративно осветление

Той е предназначено да привлече вниманието на госта към някаква част от интериора. Това могат да бъдат подови лампи или аплици.

– За работно осветление

Основната задача е да предпази очите  от пренапрежение. Това обикновено са настолни лампи или стенни лампи.

– За нощно осветление

Проектирано е така, че да се ориентира човек в тъмното. Най-често срещаният пример е детската нощна лампа.

Всички тези видове могат да се комбинират, за да се постигне оптимално осветление за определена цел.

Обърнете внимание и на тези параметри при избор на осветлението в апартамента – те следните.

– Вид на светлината

Светлината може да бъде топла или студена и зависи от цветната температура:

Топла (2700K). Такова осветление помага да се отпуснете и създава уютен ефект. Най-добре е в дневни, спални, бани и кухни. При този вид осветление има и недостатъци: топлата светлина може да изкриви много цветовете.

Естествено бяла (4200K). Подходяща е за детска стая, зона за четене, огледално осветление.

Студена (от 6000K). Такова осветление ще помогне да се настроите за работа и се инсталира в работни помещения, над мивката във ваната или на голяма площ.

Важно! Трябва да внимавате с многоцветното осветление. Някои цветове са дразнещи и ако цветовете се променят бързо, това може да доведе до епилептични припадъци при някои хора.

– Дали лампата пести енергия

В тези трудни времена не всеки иска да си купи лампа, която не изисква много енергия. Лампите са с нажежаема жичка – 30 W, за халоген – 15 W, за LED – 6 W. Енергоспестяващите лампи са по-скъпи, но пък пестят енергия.

Изборът на осветителни устройства изглежда прост само на пръв поглед. Всъщност това е много сложна работа, която изисква специално внимание. Това означава, че трябва да знаете всички тънкости на правилната светлина.

Сподели: