интермодален терминал русе

Правителството се отказа да строи Интермодален терминал в Русе

Време за прочитане: < 1 мин.

На днешното правителствено заседание бе прието решение за промени в оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура.“

Едно от тях е, че изграждането на Интермодален терминал в Русе отпада от обхвата на програмата, поради необходимост от допълнително проучване за развитие на товарните превози по направлението Север – Юг, което да определи ефективността на такъв тип съоръжение, разположено в Русе. По ОП „ТТИ“ ще бъде финансиран проект „Проучване за развитие на жп направление Север-Юг“.

Интермодалният терминал на Русе е един от важните проекти, който бе заложен за финансиране по ос 3 на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020. Съфинансиране по ОП „Транспорт“ 2007-2013 НКЖИ възложи изготвяне на идеен проект и съответните проучвания за изграждане на терминала, който приключи в 12 месечен срок и бе на стойност малко над 5 млн. лева. В резултат бе одобрен идеен проект, подробен устройствен план, преминати бяха и процедурите по опазване на културното наследство и околната среда. Бе одобрено и мястото, където трябва да се изгради терминалът – бившата Гара Изток в района на новата промишлена зона.

Подадените документи за финансиране така и не са одобрени, затова и още миналата година стана ясно, че проектът вероятно ще отпадне за сметка на друг.

сн. НКЖИ

Сподели:

Още новини от деня