Народните представители от ГЕРБ поздравиха жителите на село Екзарх Йосиф по повод Единадесетия празник на ябълката

Празник на ябълката ще се проведе в село Екзарх Йосиф на 1 септември

Близо 30 сорта ябълки ще бъдат представени на специален щанд производители на 1 септември от 10.30 часа по време на единствения у нас Празник на ябълката в село Екзарх Йосиф /Община Борово/. Тази година се отбелязват 12 години от създаването му. По този повод ще бъдат изложени редица продукти, които се получават при използването на ябълки – от сок през сапун, шампоан, кроасани и пр. В рамките на кулинарна изложба в центъра на селото гостите и местните жители ще видят различни щрудели, баници, кексове с различни сортове ябълки – „Чадел“, „Мелроуз“, „Флорина“, „Шарден“, „Джонаголд“, „Муцу“, „Златна превъзходна“, „Червена превъзходна“, „Айдъред“, „Фуджи“ и пр.

Над 30 местни производители имат вече ябълкови градини с площ над 1 декар. Броят им с всяка една година се увеличава, казва кметът на населеното място Илия Данев. Близо 1000 декара ябълкови насаждения има в землището на населеното място, като близо 800 декара от тях вече се реколтират.

Събитието ще бъде уважено от народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР от 43-ото Народно събрание, директора на Агенцията по заетостта Драгомир Николов, зам. – областния управител, председателя на Общински съвет – Борово Пламен Симеонов, общински съветници, кмета на Община Борово Валентин Панайотов, ръководители на териториални структури на държавната администрация и гости. Те ще поднесат своите поздравления на присъстващото множество.

С фолклорни песни и танци на местни самодейни групи, както и с такива, илюстриращи ползата от консумацията на ябълки празникът ще продължи пред читалището над 3 часа.

сн. Архив

Сподели:

Още новини от деня