Празничен концерт на Русенска филхармония ще се състои на 27 декември

Празничен концерт на Русенска филхармония ще се състои на 27 декември

Време за прочитане: 2 мин.

На 27 декември, четвъртък, от 19.00 часа в зала „Филхармония“ ще се състои симфоничен концерт. Диригент ще бъде Виталий Лайдинен. Солист ще е пианистът Фидоси Керчев. Концертмайстор е Емил Шейтанов.

В програмата:
Л. В. Бетовен – Соната за пиано №7 в Ре мажор, оп.10
Ф. Лист – Испанска рапсодия
Р. Шуман – Концерт за пиано

Цени на билетите -10,12,15 и 20 лв.
За пенсионери – 6 лв.
Информирайте се и за групови билети!
тел.0896 814 864 и 0888 322 231

Билети на каса Опера: понеделник – петък 9.30 – 18.30 часа
тел. 0878 218 687 и 082 82 50 37

Фидоси Керчев е роден през 1998 година в Разград. Започва да учи пиано от 7-годишна възраст при клавирната педагожка Г.Героева. През 2017 завършва НМУ „Л.Пипков” – София в класа на Любов Шишева с отличен успех и изнася солов абитуриентски концерт в София и Русе. През 2017 е приет и учи в Парижката консерватория CRR при професор Били Ейди, а през 2018 е приет в Кралската консерватория в Брюксел, където в настоящия момент е студент в трети курс при световно известния професор Йохан Шмит.

Сред най-значимитепостижения на младия български пианист са наградите от Деветия международен конкурс Алберт Русел – София (Първа награда, 2012), Шестия международен конкурс Й.С.Бах – Япония (Първа награда, 2012), XXIV международен конкурс Музика и Земята – София (Grand prix, 2016) и от Втория международен конкурс La Musique et la Terre–Париж (Grand prix, 2016). През 2016 той е лауреат и на Четвъртия ежегоден конкурс на Фондация „Йордан Камджалов”.

В известнатаLa ScollaCantorum в ПарижФидосиКерчевзавоювавосокотоотличие„Diplome Superior” за 2014 и,,Diplome de Virtuosite”за 2015 , а през 2016 –  „Diplome de concert”.

Талантливият пианист е изнесъл клавирни рецитали с ярко артистично присъствие в посолството на България в Токио, в Българския културен център – Париж, във Френския институт и в НДК – София. Участвал е в българските фестивали – Салон на изкуствата, Варненско лято и Софийски музикални седмици.

В репертоара на младия пианист Фидоси Керчев влизат творби, изискващи високо професионално майсторство – Концерт за пиано и оркестър №1 от П.И. Чайковски, Концерт №2 от Й.Брамс, Концерт №2 от Ф.Лист и Концерт №1 от Д. Шостакович. Бил е солист на Нов симфоничен оркестър – София, Русенска филхармония, Симфониетите на Шумен, Видин, Враца и Разград, работил е с диригентите Росен Гергов, Станислав Ушев, Роберт Гуттер (САЩ), Деян Павлов, Свилен Симеонов, Владимир Бошнаков, Красен Иванов и други.

През юни 2016 талантливият пианист изнася Първия концерт от П.И. Чайковски със Симфоничния оркестър на БНР и диригент Росен Гергов в Зала „България”.

Фидоси Керчев е участвал в майсторски класове на професорите Наталия Трул (Русия), Шантал Стилияни (Франция), Жени Захариева (България), Фулвио Турисини (Италия), Хидеко Кобаяши (Япония)  и в редица музикални академии у нас и в чужбина. През 2017 и 2018  Фидоси е посетил летните музикални академии в Малага и Ница и е участвал в заключителните концерти на академиите. Носител е на стипендия от Фондация Петко Стайнов за 2015,стипендиант е на Фондация Америка за България и е номиниран за „Кристална лира” в категория „Млад изпълнител“.

„Фидоси Керчев е изключителен талант! Той притежава комплекс от качества на ярък концертиращ артист – освен музикалност и блясък – интелектуален капацитет, толкова необходим в овладяването на големите концертни форми като Брамс – Концерт №2, Чайковски – Концерт №1, Мусоргски – „ Картини от една изложба”…….”

Проф. Жени Захариева

„Фидоси Керчев, демонстрира в своите изпълнения брилянтна виртуозност, техническо съвършенство, емоционалност и драматизъм, широк диапазон в динамичните нюанси и дълбока философска проникновеност в музикалния изказ.” 

Александър Христов, български композитор

Сподели:

Още новини от деня