Предизборна хроника: Бюрхан Абазов: Ние, от ДПС, винаги сме били за чиста вода, чиста храна и чист въздух

Предизборна хроника: Бюрхан Абазов: Липсата на диалог в 45-о НС трябва да ни бъде като обеца на ухото

Бюрхан Абазов отново е водач на русенската листа на ДПС. Той е е родом от с. Смирненски, област Русе. Завършил е Висшия селскостопански институт в Пловдив, има следдипломна квалификация по маркетинг и мениджмънт. Бил е депутат и заместник-министър на земеделието в две правителства. Владее немски, руски и турски език. Женен, с две деца.

ДПС е с номер 7 в интегралната бюлетина.

– Г-н Абазов, за пореден път ДПС в Русе Ви номинира за водач на листата с кандидати за народни представители. Какво за Вас лично означава това?

– Краткият ми отговор е доверие. По-разширеният ми отговор е, че сигурно в мандатите, в които съм участвал в Народното събрание като представител на ДПС от Русенска област, съм допринесъл за развитието на региона, бизнеса, икономиката, сигурно на много хора съм помогнал в личен план. Така че всичко това като го съберем на едно място мисля, че номинацията е един естествен процес на добре свършена работа по време на мандатите.

– Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ при посещението си в Русе в началото на кампанията сподели, че има високи очаквания, т.е. да подобрите отново резултатите си в сравнения с миналите  избори. Сега вече към края на кампанията Вие как виждате нещата? Можете ли да го направите и къде и как е резервоарът от гласове за ДПС?

– Ние също искаме и имаме желанието да подобрим резултата от предните избори. Така, както подобрихме нашия резултат на изборите през април, където имаме покачване с около 10-на процента на гласовете ни спрямо по-предните избори.

Нашата организация в Русенска област е с ръст от 10% на последните избори. Идеята ни е този път също да имаме ръст в общия брои на гласовете, за което полагаме доста усилия по време на тази кампания. Въпреки че гласуването ще е машинно, което донякъде затруднява част от възрастните хора, но пък ние сме вземали мерки да направим много мощна обучителна и разяснителна кампания по всички населени места с наши общински съветници и активисти, така че възрастните хора да преодолеят този страх от машинното гласуване и да излязат да гласуват, за да получим по-добър резултат.

Резултатът ни от последните избори мога да кажа, че е добър, тъй като статистиката показва, че в четирите от осемте общини на Русенска област ДПС е първа политическа сила.

По отношение на потенциала ни – без съмнение той е в град Русе. В града се работи трудно, сложно е, голям град, комуникациите не са така, както в малкото населено място и затова сме насочили доста от усилията този път към този голям потенциал в Русе и сегмент, за да извлечем максимума от гласовете.

– Какъв е Вашият прочит на това, което се случи на местните избори в Благоевград – ниската активност, победата на определена политическа сила? Имате ли опасения, че и в неделя избирателната активност може би ще бъде ниска, предвид това че е лято и хората може би повече мислят къде ще почиват, отколкото да отидат до урните?

– Мисля, че са комплексни нещата, защото се преплитат доста фактори. Примерно летен сезон – отпускарски сезон; второ за първи път машинно гласуване; трето, ако говорим за конкретния случай, извънредни местни избори и то по приложението на един текст от закона, който прекратява мандатите при неизпълнението на някакви административни изисквания, което също демотивира хората и е първият по рода си в приложение на ниво областен град. И събрани всички тези обстоятелства на едно място, даже мога да продължа още с компонентите – до преди два месеца пак имахме избори или пък такива са кандидатите конкретните за Благоевград. Всичко това, събрано на едно място, води до там избирателната активност да е ниска и хората да са демотивирани. Не мисля, че това ще се повтори на парламентарните избори, говоря за същите ниски проценти на избирателната активност. Ние сме правили избори в близката история от последните 30 години даже по-често през лятото и активността не е била прекалено ниска, а нормална. Мисля, че и сега избирателната активност ще е в  рамките на нормалното.

– Ще има ли някакво предимство ДПС предвид факта на увеличените секции в чужбина?

Не, това е един мит, който се лансира в страната, че едва ли не ДПС ще вземе огромен брои гласове, заради това, че няма ограничения е на секциите в Турция. Нашите политически опоненти правеха всевъзможни законови трикове да ограничат гласуването в Турция и покрай това отнеха конституционни права на стотици хиляди български граждани, които живеят в трети страни. Така българи в САЩ, Англия, Молдова, Украйна и др. не можаха да се възползват от правото си да гласуват. Мисля, че статистиките показват, че гласовете от Турция съпоставени в един дълъг период назад, са в някакъв определен порядък. Притеснително огромен брой гласове няма как да се получат в Турция дори да има над 100 секции.

– Какъв е коментарът Ви за действията на служебното правителство?

Служебното правителство е служебно затова, да организира едни честни и нормални избори. Мисля, че това е първото служебно правителство в България, което надскача тези ангажименти и започва да управлява като нормално избрано от българския  парламент, защото предприема действия и ангажименти не са до хоризонта, който е животопределен на това служебно правителство по конституция. Има някои сполучливи ходове, има и някои недотам, които не са присъщи на едно служебно правителство. Въпросът е, то да организира едни честни избори и после какъвто е вотът на хората, такова правителство трябва да се състави.

Държа да кажа, че България наистина има нужда от стабилно правителство с по-дълъг хоризонт, защото страни-членки на ЕС вече са с подписани планове за устойчиво развитие или с много милиардното финансиране, което е предвидено. Нашият план, мисля, още е в България, даже не е в Брюксел. Което ме притеснява, защото на тези преговори участват представители на служебното правителство, които са с мандат още няколко седмици. По същия аналогичен начин е поведението на страната ни във връзка с новите оперативни програми, които се решават точно пак в този момент. И участието на министри от българска страна, които са с хоризонт на действие от две седмици да вземат решение за седемгодишен период, е просто загуба за цялата страна.

Част по-скоро трябва да се състави нормално правителство с дълъг хоризонт, което да решава проблемите на страната и да има едно нормално представителство в страната.

– Затова ли нееднократно ДПС казва, че изборите на 11 юли са изключително важни за страната?

По принцип всички избори са важни за страната. Това не е клише. Тези също са много важни, защото 2021 е уникална с това, че се предопределят по няколко много важни направления развитието не само на България, но и на цяла Европа. Това са Програмата за устойчиво развитие, Оперативните програми плюс старт на Зеления пакт – три линии, по които има многомилиардно финансиране и много дълга перспектива.

Неучастието от българска страна в този период, лишава нашата страна от едно достойно представяне по тези три направления.

Ако бяхме в една нормално функционираща държава предвид очакванията за резултатите от изборите, може би партиите и коалициите вече щяха да са провели разговори помежду за това, какво ще се случва след изборите. ДПС, поне по време на кампанията се опита като че ли да подаде ръка, виждате ли готовност някои да е поеме, да седнете на масата за разговори след изборите за съставяне на работещо правителство?

Ако мога най-кратко да кажа кое е най-големият проблем, както на късия парламент, така и по време на управлението на ГЕРБ, това е думичката диалог. Липсва диалог между политическите партии, между институциите, между властите, няма е нормалността в държавата. Това провали и съставянето на ново правителство. И затова всеки път на нашите събирания и на нашите слогани казваме: Рестарт на държавността и призоваваме всеки път за диалог между всички политически парии, институциите и властите, Защото липсата на диалог води до това, което се случи в 45 НС и това трябва да ни е обица на ухото.  

– В този ред на мисли по-скоро песимист или оптимист сте за положителна развръзка след 11 юли, т.е, съставянето на работещо правителство?

– Мисля, че всички политически партии и политици са длъжници на хората. Никога ДПС не  упреква хората, ако някой е бъркал, това са били политиците, а не хората. И след като избирателят даде своя вот и някои от партиите не използваме този вот, избягаха от отговорност, този процес не може да продължава безкрайно.  Всички ние сме длъжни да съставим правителство, което да е в полза не лично за партиите, а за страната, защото периодът е такъв. Ние трябва да загърбим политическите пристрастия и да направим действащо правителство, което да работи по определена програма и хоризонт, за да излезем от кризата /здравна, социална, политическа и всякаква/ и след това България да си влезе в  руслото на нормалните избори, правителство, управление.

– Добре, готово ли е ДПС да подкрепи безрезервно едно предложено правителство? Стана ясно, че на една от партиите /ИТН/, на която социолозите дават висок резултат, има готовност да предложи правителство. Ако положението бъде представено по следния начин – предлагаме правителство, който иска да го подкрепя, който не – да носи отговорност за това?

– Не, по този начин не. Малко по назад – въпросната партия, поне на предните избори преди април, не каза една думичка за като платформа, идея и визия и не стана ясно на избирателя каква е позицията на тази партия за развитието на страната. По време на 45-то Народно събрание също думичка не се спомена за програмата за управление. Сега по време на тази предизборна кампания също не чуваме от въпросната партия нито програма, нито идея, нито визия, нито глобално обща, нито по секторни политики. Мълчанието е хубаво, но до едно място. Вечното мълчание започва да поражда въпроси и недоверие. Така, че крайно време е колегите, които искат да са в управлението, много ясно да изразят идеите си, да изложат програма. И тогава нашата идея, в частност на ДПС, е да седнем с платформите всички политически парии, да намерим пресечните точки, да се обединим около програма, която да следване. Защото ние претендираме, че в нашата програма за ускорено икономическо развитие има много ясно цели и параметри, които би следвало да се вземат под внимание по мерките, по които ще работи новото правителство. Така че ние може да подкрепим, когато примерно получим уверение, че определени точки от нашата програма за ускорени икономическо развитие залегнат в управленска програма.

– В края на нашия разговор искам да Ви върна в полето на вашата професионална реализация. От конфликта на един земеделец с една голяма фирма в началото на кампанията излязоха едни много нелицеприятни неща за случващото се в сферата на земеделието. Какво всъщност става в сектора и кога ще спрем да купуваме чесън от Македония, картофи от Румъния, ябълки от Полша?

– Въпросният скандал бръкна в една сфера, където нещата са такива, каквито се оказаха. Всъщност, служебното правителство в своята си дейност всеки ден, където и да посегне просто открива умопомрачаващи неща от гледна точка на корупция и далавери. Та по-скоро, където и да се бръкне, потенциално може да се очаква да се появят такива неща, защото такова беше управлението  10 години. И слоганът им е много хубав, но в моя избирателен район хората го превеждат малко по-различно: Хаос в цялата държава, ред само в корупцията.

Слоганът на другите колеги също е много хубав. Време е за нещо ново, но никой не казва кое е това новото. Да, на 4 април изборите показаха, че ние сме сложили край на един вид управление, но никой не говори за следващия етап, какъв управление и накъде ще тръгне България след изборите.

Връщам се на конкретния въпрос. Всичко това се предопределя от начина, по който е избрала нашата страна да се субсидира земеделието. Когато ставахме членове на ЕС и новите страни-членки приеха начинът на субсидиране да е на площ /при останалите старите страни-членки е на стопанство/. При субсидиране на площ е неизбежно малките фермери да получават пари, колкото големите. По този начин диспропорция винаги е имало и винаги ще има, ако продължаваме по този начин на субсидиране, той не изравнява подпомаганията.

2013-2014 години, когато ДПС управляваше сектора и се приемаха правилата за втория програмен период, за първи път нашата партия предложи няколко мерки, които да свият този дисбаланс. Преразпределително плащане; обвързано с подпомагане плащане; акциз върху горивата; ограничаване на плащанията над 300 дка и съответно по-голямо подпомагане на стопанствата до 300 дка; субсидии за производителите на зеленчуци и овошки. Но, колкото и да е коригиращото подпомагане, то е много далеч и като стойност  не достига желаното от нашите фермери изравняване на субсидирането на зърнопроизводителите и малките стопанства.

Личното ми мнение е, че по начин на субсидиране, трудно би се изравнило подпомагането между двата типа стопанства. Защото, ако сега сме на 90 на сто от субсидирането спрямо старите страни-членки и 100 на 100 да стигнем на техните нива по този начин на субсидиране, желаният баланс между различните видове стопанства пак няма да се постигне.

Според мен, усилията трябва да са насочени към другия мощен инструмент, който досега държавата малко пренебрегва. Това е цената. Ако държавата подпомага малките производители да пласират продукцията си на хубава цена, тогава доходността на единица площ и на единица стопанство, чрез цената ще подпренесе да има някакъв баланс между приходите на едните и другите видове земеделци. Да, държавата трудно би се намесила в пазарните отношения. Но, примерно съдействие за къси вериги на продажби; за родна българска продажба във веригите; логистични центрове с публично-частно партньорство за изкупуване на продукцията, сортиране, пакетиране и предлагане на големи партиди към веригите; коопериране между производителите и т.н. С едни косвени методи за чувствителните сектори може да се повиши доходността на земеделеца, освен чрез европейските и българските субсидии, а и чрез цената, която е много по-мощен инструмент. Според мен, усилията ни трябва да бъде насочени към този сегмент, защото и способите и като паричен ресурс са повече и въздействието като допълнителна доходност на земеделеца са много по-големи.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Сподели: