Предизборна хроника: Бюрхан Абазов: Няма как със закон да се коригират икономически реалности в сектор земеделие

Време за прочитане: < 1 мин.

Няма как със закон да се коригират икономически реалности в сектор земеделие, както направиха управляващите. Това каза Бюрхан Абазов, водач на листата на ДПС в 19 МИР Русе, в предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“.

„Министър Танева казваше: „Сега ще ви напишем един Закон за розата и ще решим проблемите“. Е решихме ли ги? Не.“, посочи Абазов.

„Усилията в сектора са насочени в грешна посока. И управляващи, и министерство, и земеделски производители са се вторачили единствено в подпомагането“, допълни той. „Подпомагането не е инструментът, който носи тези доходи, които очакват нашите земеделски производители. Например, ние 80-90 на 100 сме изпълнили сектора на подпомагането, там няма накъде да растем. Единственият инструмент, и то мощен, по-мощен от субсидиите, инструмент, който носи доходи на земеделските производители, това е цената, това е реализацията, това е пазарът. Но много упорито ние дерзаем в едната посока, в посоката на субсидиите, където таванът, който ние го имаме, ние сме го почти изпълнили и няма накъде да растем, защото колкото и субсидия да даваме, то е много малък процент от доходността. Докато другият, мощният инструмент е само с по 5-10 стотинки, 20 стотинки повече да продават нашите земеделски производители продукцията си, доходността им е с пъти по-голяма“, обясни Бюрхан Абазов.

Водачът на листата на ДПС в Русе Бюрхан Абазов допълни, че оттук нататък управляващите, които и да са те, трябва да обърнат внимание на другия подход – на пазарната реализация, да помогнат за реализиране на продукцията в наши вериги, в наши пазари, да облекчат процедурите за реализация на наша родна стока и по този начин да постигнат по-висока изкупна цена. „По-високата изкупна цена е с пъти по-мощен инструмент, отколкото субсидията“, категоричен е Бюрхан Абазов.

(радио „Фокус“; 19.03.2021г.)

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Сподели:

Още новини от деня