Предизборна хроника: ВМРО: Градим единството на нацията и проповядваме модерен патриотизъм, защото България е над всичко

Предизборна хроника: ВМРО: Градим единството на нацията и проповядваме модерен патриотизъм, защото България е над всичко

Време за прочитане: 2 мин.

Активисти на младежката организация на ВМРО-Русе, патриоти и привърженици на партията от Две могили, и кандидатът за народен представител на ВМРО в 19 МИР Галин Григоров работиха през уикенда по обновяването на оградата на къщата-музей на поборника на българската свобода, воеводата Филип Тотю. Интересен факт е, че в памет на един от най-емблематичните и най-почитани дейци на българското национално-освободително движение има изградени две къщи музеи – освен в Две могили, къща с експозиция има и в махалата Гърците на село Вонеща вода, Великотърновско, където е родният дом на прославения войвода.

В Две могили, Русенско, Филип Тотю прекарва последните години от живота си, след като излиза на свобода от румънски затвор. Неговата къща, където в края на живота си се задомява с жена от русенско, е построена в балканския стил на възрожденската строителна традиция. Домът на войводата отдавна се нуждаеше от освежаване, особено оградата, тъй като музеят  официално е открит през далечната 1980 година, а статутът на къщата като национален паметник с местно значение е даден шест години по-рано- през 1974 година.

В обръщението си към гражданството на Две могили Галин Григоров подчерта:  „Днес слагаме финалната точка на един старателно подготвен и осъществен родолюбив акт – да възстановим повредените участъци от оградата на музея, да освежим пространството и както се казва в такива случаи, да дадем и ние от ВМРО- понеже винаги сме го правили така, нещо красиво и значимо „на ползу роду“. Смятам, че така оставяме, макар и скромна, материална следа на родолюбив патриотизъм, с модерни послания към поколенията. За да е жива паметта на героите, за да я носим в сърцата и душите си. И да я предаваме на идващите след нас. Прекрасно е и това, че намерихме подкрепа от Община Две могили, че гражданството, а не само симпатизантите на ВМРО,  се присъедини към инициативата  и всички  приеха присърце идеята да работим тук. Радвам се да видя толкова усмихнати и удовлетворени лица. Патриотизмът не е индулгенция за влизане в парламента, не е сертификат за значимост или някаква особена отлика на даден индивид или на група хора, които се  обединяват около една партийна идея или идеология. Патриотизмът е много повече от всичко това. Той се измерва единствено и само с дела. В този смисъл ВМРО показа как идеите се превръщат в реалност, как могат да привличат и да увличат поколенията, как се гради модерен патриотизъм, който обединява, а не разединява нацията. Затова и в поредната предизборна надпревара ние оставаме верни на нашия девиз „България над всичко“!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Сподели:

Още новини от деня