Предизборна хроника: ВМРО почете паметта на легендарния воевода Филип Тотю войвода

Време за прочитане: < 1 мин.

 По инициатива на градската структура на ПП „ВМРО – Българско национално движение“ – Две могили, и при спазване на всички предпазни и ограничителни мерки заради пандемията, много граждани, симпатизанти и членове на партията присъстваха на църковния, възпоминателен ритуал за отбелязване на 114 години от смъртта на войводата Филип Тотю.

Паметта на родения през 1830 година като  Тодор Тодоров Станчев – Филип Тотю войвода, бе почетена с панихида , поднасяне на венец и цветя на лобното му място в двора на местната църква „Света Троица“, където е погребан на 22 март 1907 година.   На погребението му неговият съратник и друг  величав българин, воеводата Панайот Хитов казва: „Тук почива страшилището на Турската империя“.

Да участват в ритуала  в Две могили пристигнаха заместник председателят на ВМРО Искрен Веселинов, водач на листата на ВМРО в 19-ти (Русенски) и 25-ти (Софийски)  МИР, вторият в листата на патриотите Галин Григоров – областен управител на област Русе и Кремена Любенова – кандидат за народен представител от гражданската квота на ВМРО.

В краткото си слово Искрен Веселинов подчерта, че споменът за  непреходното патриотично дело на Филип Тотю войвода ще бъде жив винаги, и винаги ще бъде нужен на поколенията, защото е пример за всеотдайно отдаден живот в името на българската свобода.

Родната къща на  воеводата в село Вонеща вода,Великотърновско, както и последният му дом в град Две могили, днес са превърнати в музеи. ВМРО-Русе, активисти на младежката организация на партията и местни хора участваха с доброволен труд през тази пролет във възстановяването и обновяването на оградата на музея в Две могили.

На легендарния воевода принадлежат думите:  “Няма да оставя оръжието си, догде не видя или България свободна, или да ме убият нейде…”, цитирани от летописеца на българското национално-освободително движение Захари Стоянов.   

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Сподели:

Още новини от деня