Предизборна хроника: Драгомир Драганов: Влизане в ШЕНГЕН и европейски доходи за хората трябва да са приоритет за държавата

Предизборна хроника: Драгомир Драганов: Влизане в ШЕНГЕН и европейски доходи за хората трябва да са приоритет за държавата

Драгомир Драганов – кандидат за народен представител от Русенска област в СДС от коалиция ГЕРБ – СДС. Родом е от Бяла. Висшето си образование завършва в Икономически Университет, гр. Варна – управление на промишлеността, магистър. Притежава опит в областта на управлението. Учредител на синдикат „Подкрепа“, гр. Бяла – 1989г. Член е на СДС от 1990г, общински председател на СДС в гр. Бяла от 1995г. – 2002г., член на Н.С на СДС от 2006г., областен председател на СДС от 2015 г.

Заместник кмет и изпълняващ длъжността кмет на Община Бяла в периода от 1991г до 1995г. От 2003г. до 2007г. е общински съветник в Община Две могили, а от 2007г. до 2011г. – кмет на общината. От 2019г. до момента отново е избран за член на общински съвет в Община Две могили.

Успешен мениджър и предприемач в частния бизнес с утвърден дългогодишен опит в областта на текстилната индустрия, хотелиерството и ресторантьорството, зали за спорт и здраве. Участвал многократно в редица проекти и социални кампании.

Бивш президент на ФК „Бенковси“ гр. Бяла и ФК „Филип Тотю“ – град Две могили, член на управителния съвет на ФК „Дунав“ Русе. Женен, с две деца и двама внуци.

– Г-н Драганов, пред прага сме на поредни избори, а мен ме е обзело чувство на нещо изживяно, на едно дежа вю – Драгомир Драганов и Жан Виденов отново в спор за управлението на страната.

– Вие ме връщате 30 години назад. Аз съм участник в демократичните процеси от началото на деветдесетте години. През 1989 правихме “Подкрепа”,  през 1990 г., ходихме в София за да стачкуваме срещу Андрей Луканов, после срещу Жан Виденов “Кой не скача е червен”, и след 30 години отново сме на изходна позиция. Демократичните процеси са необходими, но те трябва да се защитават и в този смисъл, след толкова години, не е учудващо, че се явяваме в една такава писта. Но тук се намесва и друг един фактор – популизма. Докато в началото на демокрацията беше крайно ляво, крайно дясно.

-Как да очакваме от Вас промяна, ако тя не се е случила вече 30 години?

– За голямо съжаление очакванията на хората бяха много по-смели и независимо от това, че България се развива, обществото остава неудовлетворено от това, което се случва, по една или друга причина. Но въпреки всичко посоката на развитие на страната е правилна. Ако направин една градация от 2000 г., брутният вътрешен продукт спрямо западноевропейските страни е бил 32 %. Сега е над 50 на сто. Това означава, че България се развива, но темповете са по-бавни. Базата от която тръгваме е много ниска, а растежът трябва да е повече от 6-7 на сто годишно. Затова хората са недоволни.

Вие сте с богата биография в СДС, в съюза сте от неговото създаване, но промяната, която обещавахте не се случва още – да живеем по-богато, по-добре….

Тук може да поспорим, защото статистиката показва друго. Но ще се съглася с Вас, защото знам, че усещането на хората е такова. Но затова са необходими усилия. Трябва да има икономика. Без развито стопанство не става. Преминахме от планова икономика към смяна на собствеността, към капитализъм. Но големият проблем според мен е, че в България не се разви средна класа. Тя е двигател на тези процеси и от нея се вдига стандарта.

Добре, ако ЕС и НАТО бяха голямата цел тогава, каква е тя сега?

Ами, стремим се към богатите държави, това е ясно. Сега целта е да влезем в Еврозоната и шенгенското пространство. Това ще ни отпуши, виждате прекия пример тука в Русе, с тези опашки от тирове. Ако влезем в ШЕНГЕН това няма да се случва, ще се улесни както икономиката, така и ще реши транспортния проблем, който е значителен и Русе го усеща. Така че голямата цел е влизане в шенгенското пространство и получаване на европейски доходи, защото голяма част от младите хора отиват да търсят препитание в Западна Европа, защото стандарта е много по-висок.

Предвид факта, че сте в коалиция с ГЕРБ, как мислите имат ли вече българските политици коалиционна култура, каква е ситуацията във вашата коалиция? Аз си спомням, че след изборите през април, коагато обявихте, че оставате с ГЕРБ, лидерът на партията Румен Христов каза, че ще настоявате за по-предни позиции в листите. И сега от 4 позиция в Русе, получихте пета…

На други места, в Хасково, Търново, Пловдив имаме по-предни позиции. В Русе не се случи това нещо. Сега, ние сме по-стара партия, демократична още в своя генезис. Имаме коалиционна култура, докато партньорите ни от ГЕРБ сега се учат на нея и трудно се комуникират тези неща. Но реално от 2 до 16 място на никого не е гарантирано мястото в парламента, защото чрез преференциалното гласуване това ще го решат хората. Въпросът е дали имаш достатъчно авторитет, какво си направил през годините като специалист, бизнесмен, като човек. Избирателите най-добре ще подредят листата.

Вие имате коалиционно споразумение с ГЕРБ. Предполагам, че ще изкарате заедно един цикъл от парламентарни, президентски и европейски избори. Вие лично чувствате ли се комфортно в листата?

Как да Ви кажа. Знаете какви са настоенията в обществото. Ние обаче не сме участвали в управлението на страната през последните няколко години и  не носим вина за допуснатите грешки. Да не си затваряме очите, не е вървяло всичко по мед и масло. Но ние като коалиционен партньор от СДС имаме нашите изисквания за да подкрепим коалицията и ще ги отстояваме. В бъдещия парламент ще искаме да участваме в управлението. Разбира се даваме си сметка, че една партия или коалиция няма да може да състави правителство, затова ще търси и други партньори за управление, с които да можем да изпълним нашата програма. Виждате, че това което прави сега служебното правителство, това е един реваншизъм, мисля че едно служебо правителство не трябва да подхожда толкова радикално. Представете си, че следващото правителство действа като тях, това означава нова смяна на администрацията, което забавя работата на държавата.

-Голяма част от кандидатите на СДС в коалицията ще търсят преференциална подкрепа. Ако я получите това ще ви даде ли по-добра легитимност за да получите подкрепа от ГЕРБ за вашата програма, защото мисля, че тя е нормално да не съвпада напълно с платформата на партньорите ви?

– Ние отдавна наблягаме и натискаме за нашите решения. Европейски доходи се постигат с реална икономика. Аз съм човек от реалния бизнес. Управител съм на няколко фирми и знам,че без релно производство как да се повишават доходите. Затова ще настояваме за намаляване на данък дивидент от 5 на 2 процента, намаляване на корпоративния данък за едноличните търговци от 15 на 10 процента, намаляване на ДДС в перспектива. Това са реални процеси, които ще задвижат икономиката. Но трябва да отворя една скоба,че най-главния въпрос е образованието, защото без образовани хора икономика не се прави.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Сподели: