Предизборна хроника: Крум Зарков: Мечтая да живеем в държавата, която е описана в българската Конституция

Предизборна хроника: Крум Зарков: Мечтая да живеем в държавата, която е описана в българската Конституция

Време за прочитане: 3 мин.

Важно е хората да гласуват, защото разговорът ще придобие структура само когато се е произнесъл суверенът.

„Ковид-19 е реалност. Това е болест, която не може да бъде подценявана. Пандемията има отражение към кампанията и изборите. Не трябва обаче да позволяваме тази тема да замести всички други. Особеностите не са свързани само с дистанцията, при която ще гласуваме, а с това, че не остава място за друг дебат, а това е загубено време. Този дебат е нужен сега. Всички са чудят за утрешния ден – забравихме, че тези избори ни представят пред дилемата дали да продължим живота на едно правителство, което през последните 4 години разтърсва България с корупционни скандали; срещу което имаше тежки протести и което самоуверено обяснява, че трябва да продължи да управлява. Ковид-19 и пандемията е едно, а разговорът за бъдещето – друго. Този разговор не може да бъде сведен само до това какво ще бъде утре, защото най-важно е здравето – най-важното е здравето, но е също толкова важно да възобновим нашата държавност, да минем напред – така ще преодолеем включително и последствията на тази пандемия.“ Това заяви кандидатът за народен представител от листата на“ БСП за България“ Крум Зарков в предаването“ Панорама“ по БНТ, по време на участие в предизборен дебат с представители на парламентарно представени партии.

По думите му управляващите се опитват да внушат, че няма нужна от кампания: „Това се прави абсолютно целенасочено, за да няма дебат по отношение на това какво оставиха и какво следва. Това се прави, за да се потиска избирателната активност надолу. Докато едни партии се опитват онлайн да предадат своите съобщения, други съвсем офлайн – да решат изборите. Трябва да се пазим да не падаме в този капан, да се отнасяме сериозно към предизвикателствата, но и да не пропускаме този момент“, категоричен бе Зарков.

На въпрос какво прави правителството и какво биха правили от БСП при управление, социалистът коментира: Щяхме да правим точно обратното. По отношение на здравните аспекти – целият случай с ваксинационния план и начинът, по който се провежда и последните развития от днес показват абсолютно хаотично управление. Ние щяхме да слушаме здравните експерти и да компенсираме бизнесите, които са пострадали, а нямаше да слушаме бизнесите, които са пострадали и да компенсираме здравните експерти с министерски кресла и депутатски места. Щяхме да даваме безвъзмездна помощ, а не заеми. Нямаше да държим на полусъединител учениците, техните родители, предприемачите, ресторантьорите, а щяхме да за дадем ясни критерии – при каква заболеваемост се налат мерки, съответно – кога се отпускат, за да може всеки в рамките на възможното да направи своята прогноза и да предвиди собственото си поведение. С две думи – предвидимост и стабилност на здравните мерки и навременност и адекватност на икономическите – точно обратното, на което сме свидетели“.

По въпроса за проблема с корупцията, Зарков заяви, че този проблем трябва бъде атакуван едновременно на три фронта – законодателен, институционален и персонален. Законодателен – по думите му трябва да се изчистят законите от лобистки текстове; трябва да се направи ясна процедура, по която да се създават закони, така че те да бъдат достатъчно прозрачни, достатъчно обществено обсъждани. В институционален план е необходима реформа на основните органи, които се борят с корупцията – сред които прокуратура, съдилища, КПКОНПИ. Прокуратурата – трябва да бъдат ясно определени нейните пълномощия, в т.ч. тези на главния прокурор и да бъдат поставени под съдебен контрол онези актове, които сега не са. Спецсъдилищата трябва да бъдат закрити, защото са се превърнали в извънредни такива, а ролята на КПКОНПИ – да бъде преосмислена, за да може да функционира в корупцията по висшите етажи на властта.

„В персонален план – трябват честни и компетентни хора, и се надявам гражданите да направят първата стъпка на 4 април тази година“, подчерта социалистът.

Той обърна внимание, че в левицата няма раздори и всички в момента са на терен, като се опитват да предотвратят това ГЕРБ да ги вкара в сценария да няма кампания. „Правим тази кампания с мотото „грижа за хората“ като контрапункт на една власт, която се грижи единствено да запази самата власт“, категоричен е Зарков.

По темата за следизборни коалиции, Зарков изтъкна, че решаването на важните въпроси в партията е ставало чрез допитвания до нейните членове. „Така ще направим и след изборите – ще се допитаме до нашите членове и симпатизанти“, отбеляза Крум Зарков.

Той се обърна с апел към българските граждани: „Изключително важно е хората да излязат и да гласуват, защото разговорът ще придобие структура и рамка само когато се е произнесъл суверенът и е поставил с гласуването си онези теми на масата, които всяка една партия носи“. По думите му ако хората изберат БСП, левицата ще постави това, което е разписала във „Визия за България“ – въпросите за нова структура на здравеопазването, за нов начин на образование, за нова и много по-модерна икономика.“Мечтая за промяна, която ще направи така, че хората в България да разчитат на себе си, а да не зависят от волята на някой – било то министър-председател, кмет, бизнесмен или друг. Мечтая да живеем в държавата, която е описана в българската Конституция“, заключи Зарков.


Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Сподели:

Още новини от деня