Предизборна хроника: Крум Зарков: Прехвърлянето на въпроса за съдебната карта към Висшия съдебен съвет направи така, че той няма да може да бъде решен, ако продължаваме по този път

Предизборна хроника: Крум Зарков: Прехвърлянето на въпроса за съдебната карта към Висшия съдебен съвет направи така, че той няма да може да бъде решен, ако продължаваме по този път

Време за прочитане: < 1 мин.

Прехвърлянето на въпроса за съдебната карта към Висшия съдебен съвет направи така, че той няма да може да бъде решен, ако продължаваме по този път. Кадровият орган, може би нормално за тях, преглежда този въпрос през една-единствена призма – тази на натовареността на съдиите, които с право гледат към тях да решат този въпрос. Оттам нататък всичко се обърква. Когато си поставил зле един въпрос, не можеш да намериш правилния отговор. Естествено, че въпросът за съдебната карта отива далеч отвъд това и има отношение към социално-икономически и държавнически аспекти, включително този на националната сигурност. След като те прилагат този начин на преглед на проблема – само през тази призма на натовареността – модел 1, 2, 3, 4 и 6 стават до голяма степен неадекватни.

Въпроси от такъв характер, които касаят цялостната държавна политика в регионален, социален и икономически аспект, не могат да бъдат решени чрез проект, дори да е за добро управление, който натиска със срокове, за да бъде изпълнен и да се проведат формално дискусиите. Необходимо е ясно политическо задание, в което да се включат експертите. Едва тогава дебатът ще бъде подготвен до степен, до която да бъде решен трайно и качествено. Всичко друго е основа за конфликт и реформа на реформата.

Това мнение изразих по време на дискусията на тема „Достъпно и ефективно правосъдие чрез изработване на нова съдебна карта“, проведена от страна на Министерството на правосъдието, заяви днес кандидатът за народен представител и водач на листата на коалиция „БСП за България“ в 19-и МИР – Русе Крум Зарков.

Министерството и министър Янаки Стоилов заслужават поздравления за организираната дискусия, на която практически всички участници, в т.ч. съдии, адвокати, нотариуси, политици от различни партии и представители на гражданско общество, се обявиха против предлагания от ВСС “Модел 4”.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Сподели:

Още новини от деня