Предизборна хроника: Митко Кунчев: Системата за оценяване трябва да има две много важни качества – надеждност и валидност

Предизборна хроника: Митко Кунчев: Увеличаването на средствата за образование в размер поне 4% от БВП е едно задължително условие за развитието на образованието

Предизборна хроника: Митко Кунчев: Системата за оценяване трябва да има две много важни качества – надеждност и валидност

Моето участие в политиката и в частност в кампанията за избори за народни представители на 45 народно събрание е продължение на работата, която съм вършил цял живот. А тя е – да уча ученици, споделя водачът на листата на коалиция „Демократична България в 19-и МИР – Русе Митко Кунчев.

Учителят възпитава най-вече чрез личният си пример. И сега правя същото. Давам пример на моите ученици как да отстояват своите интереси и как да се борят за бъдещето и просперитета на държавата.

Имам доста сериозна учителска практика -и като учител по математика и като директор на училище. По-късно имах и сериозна научна работа. Автор съм на доста публикации, които са свързани, както с обучението по математика, така и с управлението на училищата.

Основният проблем, който съществува в българското училище, това е проблемът с квалификацията на учителите. Свидетели сме, че в последните години заплатите на учителите се увеличават. Това е прекрасно и трябва да продължи. Но успоредно с това държавата трябва да гарантира инвестиции в квалификацията на учителите и в образователната инфраструктура, тъй като изоставането в някои от тези компоненти може да бъде фатално за резултатите.

Тоест, увеличаването на средствата за образование в размер поне 4% от БВП е едно задължително условие за развитието на образованието.

И след това – правилното и ефективното изразходване на тези средства. Ние всички плащаме данъци. И всички очакваме срещу тези данъци децата ни да имат качествено образование.

По някакъв начин държавата трябва да мери резултатите и да ги публикува. В това число, една от важните стъпки, които трябва да бъдат предприети е да се развие работата на националният инспекторат по образование, който в момента няма някаква сериозна дейност. Неговите доклади за инспектиране на училищата трябва да са публични и достъпни за всички.

Само така, чрез контрол върху качеството на изхода ще може да се развива образованието. А това е важно защото в центъра на образованието са нашите деца.

Гласувайте за народните представители – кандидатите на Демократична България с бюлетина 11!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Сподели: