Предизборна хроника: Сигнал до Русенската районна прокуратура срещу кмета на село Червена вода

Предизборна хроника: Сигнал до Русенската районна прокуратура срещу кмета на село Червена вода

Кандидатът за евродепутат от листата на ВМРО – Българско национално движение Иво Пазарджиев внесе сигнал до Русенската районна прокуратура и Районната избирателна комисия срещу кмета на село Червена вода Румен Русев.

От написаното в текста на документа, става ясно, че на 16 май патриотите от ВМРО – Българско национално движение следвало да проведат срещат в сградата на Пенсионерския клуб съобразно предварителна уговорка. Ден преди срещата обаче те са известени от председателката на местния клуб, че такава е забранена от страна на кмета Румен Русев устно и без той да изложи някакви мотиви за това свое решение.

Пазарджиев счита, че в действащото в законодателството не е предвидено такова правно основание, което да предоставя на кмет на кметство да забрани подобна проява, като подчертава, че няма законово задължение и за предварително уведомяване на представителите на местната власт за прояви, провеждащи се на закрито.

Кандидатите за членове на ЕП съобразно разпоредбите на чл.181, ал.1 от Изборния кодекс имат право на предизборна агитация в устна и писмена форма, като в член 3 на същия кодекс е записано, че предизборните събрания са публични, както и че същите се организират съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите. Член 5 пък посочва, че събрания се провеждат по всяко време на денонощието освен в часовете от 22 до 6 часа. Член 7 постановява, че събранието може да се проведе на открито или в закрито помещения, а член 8, ал. 1 казва, че за свикване на събрание на открито писмено се уведомява кметът на общината, каквото изискване няма за събрания и срещи на закрито.

Така в действащата нормативна уредба няма предвидена правна норма, която да дава право на кмет на кметство да забранява провеждане на предизборно събрание в помещение на пенсионерски клуб, за което да се налага той да бъде предварително уведомен.

Според кандидата за евродепутат от ВМРО – Българско национално движение Иво Пазарджиев, деянието на кмета на кметство Червена вода, избран от ГЕРБ, е злоупотреба със служебно положение, чрез което той възпрепятства правото на всеки един кандидат на предизборна агитация и така нарушава правото да бъде избран за член на Европейския парламент.

В сигнала е посочено, че това представлява нарушение освен на написаните вече разпоредби на Изборния кодекс, но и на чл.167, ал.1 и ал.5, чл.169б и чл.174а от Наказателния кодекс.

Районната прокуратура в Русе и Районната избирателна комисия следва да предизвикат проверка по сигнала в съвсем кратки срокове, за да установят дали има извършено нарушение на действащото законодателство.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Сподели:

Още новини от деня