Предизборна хроника: Станимир Станчев: Успелите с труда и уменията си трябва да дадат своя принос и за държавата си!

Предизборна хроника: Станимир Станчев: Успелите с труда и уменията си трябва да дадат своя принос и за държавата си!

Време за прочитане: 4 мин.

Роден е през 1976 година в Русе.

В РУ „Ангел Кънчев“ се дипломира с бакалавърска степен по специалността „Машинен инженер“, магистър по „Финанси” във Великотърновски университет. Член e на Националното ръководство на СДС и председател на общинската структура на партията в Русе. В периода 2014 – 2017 г. изпълнява длъжността зам.-областен управител на Област Русе. Общински съветник, втори мандат. Собственик и управител на компании в земеделския бизнес. Женен, с едно дете.

Станимир Станчев е кандидат за народен представител от листата на коалиция ГЕРБ-СДС в Русе.

Той нарича себе си „общ работник”, но е от онези хора, за които казват, че са „дялан камък” – където и да го сложиш, все ще е на мястото си. Причината за това е, че не се бои от работа, а не се бои, защото е свикнал с труда още от дете, особено със селския труд. Земята го научила на вярност, затова днес, на 45 години, Станимир Станчев може с гордост да каже, че номадството му е чуждо – както политическото, така и битовото.

Макар да е роден и учил в Русе, Станимир прекарвал всяка свободна минута на село, при баба и дядо, в Малко Враново, Русенско. Те имали неголяма лична ферма, а той трябвало да участва във всичко  – и в грижата за животните, и в обработването на земята. Точно там се е научил не просто на земеделие и животновъдство, но и на управление на малък семеен бизнес, а добитите умения са му помагали винаги в живота.

Научил и цената на парите, изкарани с труд. Винаги имал предостатъчно джобни, за да си позволи всичко, което му е нужно, но за сметка на това не водел разточителния живот на момчетата, свикнали да харчат парите на родителите си по гуляи и курорти. За него звънецът на последния учебен час в петък бил сигнал за тръгване на работа, т.е. за тръгване към село.

За хората, които го познават само като общественик и бизнесмен, който умее да говори уверено и да увлича другите след себе си, е трудно да повярват, че като дете и дори в младежките си години Станимир Станчев е имал проблем със заекването. Силната му воля и постоянство в упражненията, които научил от книгите, му помогнали да се избави от проблема. За пример му служили биографиите на велики оратори, които също като него е трябвало да работят много за усъвършенстване на уменията си да се преборят с подобни проблеми.

В младежките си години, за да поддържа здрава физика и да се защитава, освен с физически труд, Станимир се занимавал и с бойни спортове. Единият от тях, бокс, тренира и сега, когато му остане малко свободно време или просто има нужда да разтовари от психическото напрежение. Спортът му помага да поддържа баланса, а това е особено важно за човек като него, който постоянно трябва да балансира времето и енергията си между бизнеса, обществената работа и семейството. Дисциплината и строгия график са ключът към разпределянето на времето за многобройните задачи, казва Станимир Станчев, но си признава, че му се случва нерядко и да закъснява. Хората обаче го разбират и му се доверяват, защото е човек, който държи на думата си и изпълнява поетите ангажименти.

С повече от 20-годишното си членство в СДС и активната си работа за русенската структура, Станимир е свикнал с повратностите на съдбата и променящите се нагласи на хората. В трудни времена му се е налагало да събира членовете отново и да им връща вярата и смисъла да продължат да работят за каузите на дясната идея. Научил се е да преглъща и безогледния хейт във времето на социалните мрежи. Откровените лъжи, които понякога се пишат, го удивяват, но често ги подминава с усмивка, защото е убеден, че единственото, с което може да се противодейства на клеветите и омразата, са делата и служенето на обществени каузи. Горд и щастлив е със семейството си, но това, което най-силно тревожи бащиното му сърце, е езикът на омразата, която съпътства живота на всеки политик в България, а децата са най-беззащитни срещу това.

Неговата кауза е да обединява хората, затова и всички в Малко Враново, където от години ръководи земеделската кооперация, му се доверяват и подкрепят инициативите му, а те винаги са насочени към пазене и възраждане на традициите на всички етноси в общността. За целта той неизменно участва с лични дарения в укрепването на културните институции в селото. Убеден е, че това е начинът да служи на каузите, в които истински вярва, защото „Хората, които са успели в живота с труда и уменията си, трябва да дадат своя принос и за държавата си!”.

 „Аз съм болен от любов по Русе!”, признава Станимир Станчев и споделя, че най-голямата му мечта, като политик, общественик и предприемач, е да види родния си град като мощен икономически център за цяла Северна България. Работата му като заместник-областен управител, между 2014 и 2017 година, са безценен опит, който му дава възможност да види проблемите и „от другата страна на барикадата”, от страната на държавния апарат, защото до тогава е познавал само трудностите на частния бизнес. Горчивата му констатация е, че у хората битува една измамна представа, че държавната служба е едва ли не място, на което просто „да намажеш филията дебело”, а това съвсем не е така. Ако си човек с идеи и ясна представа за това, какво може да подобри живота на повечето хора, да доведе до просперитет на региона, работата в държавната администрация ти дава възможност да работиш за реализирането на тези идеи. Разбира се, отвътре по-ясно виждаш и къде са препъникамъните по пътя между желаното и възможното.

„Аз не съм типичният политик, аз съм работещият политик. Знам цената на хляба – и на човешката капка пот, и на човешката сълза. Вярвам, че голямата цел е над дребните личностни интереси и за нея трябва да се обединят всички, които знаят и могат!”, изповядва Станимир Станчев и признава, че е непоправим оптимист. Затова и личният му слоган е „Оптимизмът ражда силата!”, а делата са доказателството за увереност в избраната посока.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Сподели:

Още новини от деня