Предизборна хроника: Стефан Тафров: България трябва да промени имиджа си на най-бедна и най-корумпирана държава

Предизборна хроника: Стефан Тафров: България трябва да промени имиджа си на най-бедна и най-корумпирана държава

Време за прочитане: 3 мин.

България трябва да промени имиджа си на най-бедна и най-корумпирана държава. В голяма степен това зависи от българските граждани, които ще гласуват на 11 юли, какъв парламент ще изберат, той какво правителство ще излъчи и то каква работа ще свърши. “Демократична България” има най-разгърната програма във всички сфери от всички партии.

Това заяви дипломатът и водач на листата на „Демократична България“ в Русе Стефан Тафров в ефира на „Дарик радио“.

Той коментира и проблемите с неефективното разходване на европейски средства. Те могат да бъдат решени с реформи в съдебната система.

“Оказа се, че се краде много лесно с европейските фондове. Създаването на европейската прокуратура, начело с Лаура Кьовеши, е много добра новина за България. Но ако ние не си свършим работата и не реформираме съдебните си институции, никаква Лаура Кьовеши не може да ни помогне”, посочи Тафров.

По думите му в цели сектори на икономиката настъпват диспропорции и се нарушава принципа на свободната конкуренция. Причината – достъпът до европейски средства се осъществява с помощта на политически връзки.

„Демократична България“ подкрепя идеята европейските средства да бъдат обвързани с върховенството на правото в държавите-членки. Според Тафров Брюксел не трябва да отпуска фондове за страни, в които се нарушават принципите на върховенството на закона и европейските ценности.

„По думите му в цели сектори на икономиката настъпват диспропорции и се нарушава принципа на свободната конкуренция. Причината – достъпът до европейски средства се осъществява с помощта на политически връзки“, посочи Тафров.

По думите на Тафров дигитализацията и електронното правителство би спомогнала увеличаване на прозрачността и за намаляване на корупцията.

Водачът на листата на „Демократична България“ акцентира отново върху нуждата от децентрализация. Подобна реформа би направила ефектът от усвояването на европейски средства по-видим и позитивен за България. Това е особено важно за град като Русе.

Основен проблем пред България е и високата смъртност по пътищата. Голяма част от инцидентите стават на участъка между Русе и Бяла.

Кръговото на Бяла, което бе открито с много шум от Борисов през 2010 г. се оказа зле проектирано. От тогава катастрофите не са престанали. Радикално решение на този въпрос е да се построи магистралата Русе – Велико Търново”, отсече Тафров.

Той припомни, че в следващия парламент ще настоява всички народни представители от двата региона, без значение от партийната им принадлежност, да се обединят и да окажат натиск върху следващия кабинет да не изключва проекта от инвестиционната програма.


Икономическите връзки с Русия трябва да бъдат следени на базата на правото, категоричен бе Тафров. По думите му Борисов се представя като защитник на България от руското влияние, но по време на управлението на бившия вече премиер от ГЕРБ той е обслужвал стратегическите интереси на Кремъл и даде за пример “Турски поток”.

България не може да е равно отдалечена и от Русия и от САЩ, смята още Тафров.

“Не призовавам за радикален курс срещу Русия, а за отчитане на реалностите. Трябва да имаме добри отношения с Русия, но на основата на взаимно зачитане. Какво ще кажете за това, че агенти на руските тайни служби се разхождат из България, опитват се да отровят българския бизнесмен Емилиян Гебрев и това става под уж зоркия поглед на Бойко Борисов, който уж ни пази от руското влияние. Подобно грубо нарушаване на суверенитета на държавата ни от страна на Русия не може да бъде толерирано. Следващото правителство няма да го търпи”, отсече Тафров.

Дипломатът коментира още и казуса с приемането на Република Северна Македония в Европейския съюз. София наложи вето върху преговорната рамка за присъединяване, но според Тафров страната ни е останала изолирана, заради несвършена от страна на Борисов и управлението му работа.
“Той не успя да обясни на нашите европейски партньори българската гледна точка по отношение на Република Северна Македония и сега търпим всички негативи на това бездействие в продължение на години”, категоричен бе още Тафров.

По думите му оставането на Скопие извън пределите на ЕС е огромен риск за целия регион Западни Балкани.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Сподели:

Още новини от деня