тафров да, българия

Предизборна хроника: Стефан Тафров: Хората в Русе вече не се страхуват от режима на Борисов

Полагам максимални усилия, стоя по няколко часа на ден на улицата, разговарям и съм много насърчен. Общото ми впечатление е, че хората не се страхуват вече от предишния режим на Бойко Борисов. Виждат, че той няма повече да се възпроизведе и са готови за промяната, която се олицетворява от “Демократична България”. Ние имаме програмата и знаем какво да правим, след като видим гърба на Борисов. Това все повече се разбира от русенци.

Това заяви в интервю пред „Дарик радио“ водачът на листата на „Демократична България“ в Русе Стефан Тафров.

Заедно с него в студиото бе и Митко Кунчев.

„Имам доверие на Стефан Тафров. Русе ще има един прекрасен представител в парламента – международник, известен човек. Мисля, че това е един добър избор“, посочи Кунчев.

Доверието към “Демократична България” расте непрекъснато според социологическите проучвания. На предишните избори формацията бе подценена с около 20-30 на сто, припомни Тафров. Той бе категоричен, че партията ще бъде силен участник в идната управляваща коалиция на протестните партии. По думите му “Демократична България” ще има нужните лостове да наложи своите възгледи. Важен приоритет е съдебната реформа, която е разковничето за борбата с корупцията.

“Това мисля, че се разбира от всички партии и е наш приоритет. Важен момент е проевропейската и проатлантическа геополитическата ориентация на България. От там нататък сме отворени за разговори, така че България да излезе от тази политическа нестабилност. Трябва да се състави правителство този път и парламентът да не се разпуска толкова бързо. Страната ни не може да си позволи тази нестабилност и хората го разбират. Това е масовото желание на русенци”, допълни Тафров.

“Има място за сформиране на политическо мнозинство, което в действителност да сложи ред в хаоса. Той бе създаван 10 години и сега трябва някой да сложи ред в този хаос. Но няма как да го направят от ГЕРБ, защото те го създадоха. Ние искаме сигурност, законност и модернизация”, обясни Кунчев.

Посещението на бившия премиер Бойко Борисов при турския президент Реджеп Ердоган Тафров определи като неразбираемо.

“Изпаднал съм в дълбоко недоумение и гняв и той се споделя от хората на улицата. При мен дойдоха хора, които ме попитаха каква е работата на Борисов да търси подкрепа от чужд държавен глава за партията си – той не е министър-председател. Защо не се опита да убеди българите да гласуват за него? Ердоган ли ще гласува за него на изборите или българските граждани? Това е недостойно поведение, във всяка една държава би било голям скандал и виждам, че това вреди на ГЕРБ и Борисов. Така трябва да бъде – това е голям гаф”, посочи дипломатът.

Конкретни ангажименти пред русенци пое водачът на листата на „Демократична България“ в крайдунавския град – да се ускори строежа на магистралата между Велико Търново и Русе, част от таксите по „Дунав мост“ да остават в местния бюджет, което е важен аспект от децентрализацията. Това ще позволи инвестициите да не остават само за София. Борбата с мръсния въздух и химическото замърсяване в Русе също остава приоритет за „Демократична България“. Една от идеите за решаване на проблема е изграждането на национална лаборатория, чието седалище да е именно в Русе.

Проблемите пред образователната система заемат важна част от програмата на “Демократична България”, обясни Тафров. Децентрализацията е важна за тяхното решаване. По думите на Тафров образованието би станало много по-качествено, когато е в ръцете на местните общности, а държавата контролира спазването на стандартите. Според Кунчев Националният инспекторат по образованието и в момента осъществява този контрол. По думите му той трябва да се развие пълноценно и да функционира много по-ефективно. В този смисъл Регионалните управления са излишни.

Ефективна ли е образователната система и колко добре върши своята работа МОН според Кунчев показват резултатите от националните външни оценявания на учениците през последните години. Такава съпоставка обаче официално няма. Числата показват, че малко над 6 хил. ученици не са се явили на външно оценяване в 10-ти клас в сравнение с данните от външното оценяване три години по-рано – сред учениците в 7-ми клас.

„Министерството на образованието е длъжно да отговори на въпроса къде са тези ученици. Трябва да се види как са те по общини. Все някъде има драстични разлики. Това са 12%. Трябва да се отговори къде са. Най-лошият отговор ще е, ако се окаже, че са отпаднали от образованието. От отговора на този въпрос зависи каква политика ще води Министерството на образованието“, посочи още Кунчев.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Сподели: