Предизборна хроника: Христо Иванов в Русе: Нашите кандидати са експерти, в политиката и в своята професионална дейност

Предизборна хроника: Христо Иванов в Русе: Нашите кандидати са експерти, в политиката и в своята професионална дейност

Време за прочитане: 2 мин.

Нашите кандидати са експерти, в политиката и в своята професионална дейност, нещо повече – те са екип, който работи заедно от много време, заяви днес в Русе председателят на „Да, България“, част от коалиция „Демократична България“ Христо Иванов. Той бе пред Съдебната палата, за да подкрепи предизборната кампания в града ни на коалицията. Когато гласувате с номер 11, вие знаете за какво гласувате и за кого гласувате! Знаете, че това е сигурният инструмент, който със сигурност ще бъде в следващия парламент.

Така че, залагаме на хора като Митко Кунчев, наистина човек с изключително респектираща професионална биография и то в една област, която е ключова за развитието на страната – образованието. Без образованието и без този инструмент да го използваме за модернизацията на страната, ние не можем да направим скок в развитието на България, подчерта Иванов.

В град като Русе ние имаме водач, който е не просто от Русе, но е част от душата на този град като образователен, културен и интелектуален център. Това е бъдещето!

Знаете, че съм водач на листата от Русе, а това е един залог да отстоявам интересите на нашия град и на национално ниво, категоричен бе Митко Кунчев, който отбеляза, че водачите на други листи не са от нашия град. Той изрази позицията си, че образованието има много сериозна нужда от реформа. Според него ученикът, а не министърът трябва да е в центъра на образованието. С конкретни действия коалицията ще покаже на практика как изпълнява целите си. Ключово е осигуряването на безплатни учебници за всички ученици от 1 до 10 клас. По този начин ще се спази и българската Конституция. Сега учебници се дават безплатно до 7 клас.

„Всички ние сме свидетели, че през последните години средствата за образование нарастват в държавния бюджет, но виждаме, че резултатите в обучението спадат. Има огромен управленски проблем. Не е проблем на учителите или директорите. Когато в една система има толкова много пари, а резултатите се влошават, това означава, че управлението трябва да се смени основно. Като се започне от реорганизация на структурата на управлението и се стигне до спазването на Конституцията, където пише, че образованието до 16-годишна възраст е задължително и безплатно. До десети клас трябва да има безплатни учебници за всички ученици.“, каза Митко Кунчев.

Като част от цялостната модернизация на страната, „Демократична България“ залага на електронното управление и отпадането на административни тежести и бюрократични процедури за гражданите.

„Имаме конкретен план, разработен по месеци, за въвеждане на електронното управление на страната. Нашият ангажимент е да намалим със 70 процента административното бреме – държавата да бъде просто една иконка на вашия телефон. Това означава 70 процента по-малко мотане, неизвестност, възможности за корупция, за натиск… Това е революция.“, заяви Христо Иванов.

„Затова „Демократична България“ беше против увеличаването на таксите за административни услуги в община Русе например. Защото искаме електронни услуги, а не скъпи и бавни услуги“, отбеляза Митко Кунчев.

Въвеждането на електронно управление обаче нерядко води до намаляване на работните места. Според „Демократична България“ алтернативата е преквалификацията и обучението през целия живот.

„Въвеждането на нови технологии довежда до изчезването на определени работни места, но предполага отварянето на нови работни места с по-висока добавена стойност. Преходът трябва да бъде подпомогнат от държавата чрез програми за преквалификация. Образованието през целия живот е най-големият резерв на икономиката. Работните места ще възникнат, въпросът е да се случат тук в България и хората да участват в произвеждането на това благосъстояние, което предстои. Бъдещето ще се случи, и въпросът е дали ще се случи в България или на други места по света,“ коментира Христо Иванов.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Сподели:

Още новини от деня