Предизборна хроника: 128 години от създаването на ВМРО - БНД отбелязаха в Русе

Предизборна хроника: 128 години от създаването на ВМРО – БНД отбелязаха в Русе

На 23 октомври (ст.стил) 1893 г. в град Солун шестима млади български интелектуалци провеждат учредителна сбирка на ВМРО, възникнала като национално-освободителна организация на българите в Македония и Одринска Тракия, оставени под османска власт с решенията на Берлинския конгрес. За председател е избран д-р Христо Татарчев, а Дамян Груев е секретар и касиер. Постепенно в революционната дейност се включват цяла плеяда от български учители в Македония.

Преди 128 години в Солун шестима млади българи се събраха, за да учредят най – българската организация – организацията ВМРО. Днес, 128 години по – късно, ние сме се събрали тук, за да отдадем почит и да заявим пред тяхната памет, че борбата, която те започнаха преди 128 години, няма да престане и ние ще се борим за техните идеали и до края на нашия живот и следващите млади поколения след нас ще продължат борбата, заяви днес водачът на листата от кандидати за народни представители в 19-и МИР – Русе Траян Тотев. Това стана по време на честване 128 години от създаването на ВМРО – БНД, което се проведе пред пaмeтнaта плoчa нa ocнoвaтeлитe нa „Taйнитe oфицepcĸи бpaтcтвa“, cъздaдeни зa ocвoбoждeниeтo нa бългapитe в Maĸeдoния и Oдpинcĸo – Бopиc Capaфoв и Aлeĸcaндъp Πpoтoгepoв нa yл. „Aлeĸcaндpoвcĸa” 124, в гpaдинĸaтa дo бившитe ĸaзapми нa Πeти пexoтeн Дyнaвcĸи пoлĸ.

ВМРО е най – българският проект. Той няма да престане да съществува и ние, като борци за българщината, няма да се откажем от борбата за българите навсякъде, където са и българщината, където тя е в опасност, добави г-н Тотев и призова присъстващите да сведат глави пред героите. Водачът на листата отбеляза, че Протогеров и Сарафов са служили като войници в нашия град, а самата Мара Бунева е живяла тук със съпруга си.

Поднесени бе венец пред паметника от кандидатите за депутати Галин Григоров и Деян Стайков, както и цветя от признателни русенци, а междувременно почетният караул наведе знамена.

По повод събитието в съботния ден членовете на Сдружение за военно-патриотично възпитание на младежта „Приказка за България“ бяха подготвили за русенското гражданство музей на открито, който даде възможност на желаещи от всички възрасти да се докоснат до военната тема чрез архивни оръжия от различни епохи. 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Сподели: