Предизвикателствата пред флота и текущата модернизация на армията обсъдиха областният управител на Русе Анатоли Станев и командирът на Военноморските ни сили контраадмирал Кирил Михайлов

Предизвикателствата пред флота и текущата модернизация на армията обсъдиха областният управител на Русе Анатоли Станев и командирът на Военноморските ни сили контраадмирал Кирил Михайлов

Предизвикателствата пред флота и текущата модернизация на армията обсъдиха областният управител на Русе Анатоли Станев и командирът на Военноморските ни сили /ВМС/ контраадмирал Кирил Михайлов. Двамата разговаряха още за състоянието на бойния ни флот и справянето с предизвикателствата през последните месеци, сред които е безопасността в българската акватория в Черно море. Припомняме, че само през последните няколко дни от ВМС реагираха на два сигнала за невзривени боеприпаси по Южното Черноморие.  „Военноморските сили на Република България взимат всички мерки, за да следят ситуацията в района. Това се постига чрез усилена система за наблюдение и създадена организация да се реагира при всички сигнали за миноподобни обекти. Ситуацията е изцяло под контрол и не е необходимо хората да се притесняват излишно“, категоричен бе контраадмирал Михайлов. Той апелира към гражданите за повишена бдителност и веднага при забелязване на непознати обекти, дори да не е сигурно, че става дума за мина, да сигнализират във ВМС или на 112. „Имаме нужда от модерна и боеспособна армия, която да е в готовност да реагира във всеки един момент. Качествата на военнослужещите са безспорни, но е необходимо и техническо обезпечаване“, заяви от своя страна областният управител. Припомняме, че преди по-малко от два месеца – на 17 юни в корабостроителния завод „МТГ – Делфин“ се състоя тържествената церемония по залагане на кила на първия от двата нови многофункционални модулни патрулни кораба за Военноморските сили. По предложение на областния управител Анатоли Станев се обмисля идеята догодина в Русе да се проведе  съвместна тренировка на Военноморските сили и специализираните звена в сферата на сигурността. Подобна инцииатива се проведе в края на месец май 2019-а.

В рамките на срещата бе обсъдено и състоянието на Паметника на моряка в крайдунавския град. Контраадмирал Михайлов благодари на Станев за съдействието за организацията на днешното събитие и изрази увереност, че двете институции ще продължат да си сътрудничат на отлично ниво.

От командването на ВМС предвиждат още среща с кмета на Община Русе Пенчо Милков, както и провеждане на съвместна пресконференция от 16.30 часа в Кръглата зала на Общината. На нея ще бъдат отличени и трима военнослужещи от състава на флота. Те ще получат грамота от областния управител Анатоли Станев, както и премия от кмета Милков.

Два часа по-късно от 18.30 часа ще се проведе военен ритуал по полагане на венци и цветя пред Паметника на моряка. От 20.00 часа жителите и гостите на Русе ще могат да се насладят на спектакъла „Вълни“ на Представителния духов оркестър на ВМС. Събитието ще се проведе на площада пред сградата на Областна и Общинска администрация, като и двете институции подпомагат реализирането на инициативата, посветена на 143-ата годишнина от създаването на Военноморските сили. По традиция ежегодно тържествата започват от Русе, люлката на родното военно морячество.

Сподели: