hugo

Преди мача между ФК Янтра и ФК Дунав

Отборът на Дунав излиза в пореден мач от първенството на Втора лига днес от 15:30. “Драконите” играят срещу Янтра в Габрово.

Съперникът изживява истински ренесанс, откакто бе поет от Живко Желев. В последните пет срещи габровци имат актив от 4 победи и 1 загуба, която дойде именно у дома от състава на ЦСКА 1948 II. Дунав също е в серия от мачове без загуба в последните си 7 двубоя, но състояща се само от 2 победи и цели 5 равенства, които не вършат особена работа на русенския клуб.

Глад за победи

Пред отбора на Дунав стои задачата да започне да записва серия от победи, а не само равенства, като последният двубой със Созопол попари надеждите, че именно мачът с Марица като гост ще даде началото на победна серия от срещи. Днес русенци ще имат задача да спечелят задължителни три точки. Чисто статистически, отборът на Янтра е също толкова неубедителен домакин, както и Дунав. Габровци са записали едва 15 точки, спечелени от 4 победи, 3 равенства и 3 загуби. Головата разлика при домакинските мачове е доста скромна 8:8.

Два отбора с различна философия – кой ще надделее?

Макар и да имат сходни резултати и точков актив, Дунав и Янтра са изключително различни като подход в мачовете си. Дунав има второто най-добро нападение в групата, а срещите на “драконите” са най-резултатните в лигата, като до момента цели 60 гола са били отбелязани сумарно в мачовете на дунавци. На другия полюс е отборът на Янтра, който е отбелязал едва 16 гола в 21 мача – това е второто най-лошо постижение в групата наравно с Ботев Пд II. От друга страна, точковият актив, спечелен от габровци на фона на тази статистика подсказва страхотна ефективност и тактическа зрялост. В защита, Дунав е допуснал с 10 попадения повече от Янтра, с което се позиционира като един от най-меките отбори в отбрана в лигата. Дори и съперникът да не успее да създаде реални голови опасности, играчите от Русе са показали досега, че винаги са на линия да си вгорчат сами двубоите.

През есента именно в това бе козът на Янтра да си тръгне с трите точки в Русе, спечелвайки със скромното, но напълно достатъчно 0:1.

Ако Дунав иска да спечели трите точки в Габрово, то по-вероятно е това да се случи с игра, която е повече в руслото на домакините – здраво представяне в защита и възползване от всяка дори минимална възможност за отбелязване на гол. Показателни до известна степен за това какво можем да очакваме от този мач, са последните срещи между Дунав и Янтра. Въпреки, че в последните 3 двубоя помежду им, два са били контроли, все пак е показателно, че в тях са отбелязани сумарно едва две попадения – една победа за Дунав с 1:0, едно равенство в Трявна 0:0 и една загуба в Русе в официален мач – 0:1. Ключови за схемата на игра на Живко Желев са футболисти като Даниел Гаджев, Петър Казаков и Георги Върбанов, които са основните “виновници” Янтра да бъде толкова труден за преодоляване отбор в защитен аспект. В предни позиции отборът вече разполага и с класен нападател за Втора лига в лицето на Тодор Чаворски, както и крилото Тони Иванов. Изключително опасен футболист е и Добромир Бонев, който има физиката и футболният интелект да се възползва от всяка грешка в отбрана на съперника. Добра опция в нападение също е и Иван Василев, който лятото подсили Янтра, идвайки от школата на Ботев Пловдив. Отборът на Дунав също има класни футболисти, които да противопостави на домакините. Решаващ за изхода от двубоя за русенци ще бъде подходът им в отборната игра в защита, която не се изчерпва само с ролята на защитниците. Срещу Янтра дунавци трябва да са компактни и да покриват много бързо празните пространства. Именно голямото разстояние между линиите бе една от основните причини Дунав да загуби есенния двубой срещу Янтра в Русе.

Теренът на стадион “Христо Ботев” в Габрово е един от най-добрите във Втора лига, както като тревна настилка, така и като размери. Футболното игрище на Янтра позволява да се играе бърз и динамичен футбол. Тревната настилка е възможно да бъде мокра в резултат на паднали краткотрайни валежи преди срещата, което вероятно и двата отбора ще вземат предвид при изграждането на своя подход за двубоя.

Отборът на Дунав тренира на пълни обороти вече с всички свои футболисти, включително и Илия Миланов. Най-вероятно той ще бъде в състояние да запише и първи минути с екипа на русенци след лекуване на контузия. Единствено проблем продължава да бъде лекуването на контузия от страна на вратаря Цветелин Енчев.

“Драконите” подхождат абсолютно сериозно и професионално към мача, като преди срещата заминаха на лагер в Боженци до Габрово, където прекарват последните часове преди мача в лагерна обстановка и при пълна концентрация.

Група за мача

Вратари
33. Даниел Николов
69. Дамян Дамянов

Полеви футболисти
4. Никола Борисов
7. Денислав Минчев
8. Емил Янчев
9. Мирослав Будинов
10. Мехмед Сабри
15. Кристиян Господинов
17. Юго Комано
18. Илия Миланов
19. Теодор Костов
20. Йордан Димитров (к)
22. Стоян Предев
45. Джан Хасан
66. Никола Колев
70. Георги Вълчев
77. Мартин Костадинов
88. Димитър Тодоров
99. Калин Георгиев

Сподели: