Общинският съвет прие предложението за облекчаване на цената на услугата за ползване на детските градини от деца в предучилищна възраст

След дълги дебати вече е факт предложението, което внесоха общинските съветници от БСП – Биляна Кирова и Диана Ласонина за облекчаване цената на услугата за ползване на детските градини от деца в предучилищна възраст с получен сертификат за завършена подготвителна яслена група, подлежащи на прием в първи клас.

Основната идея е да бъдат подпомогнати семействата, с доход под линията на бедност от 363лв. за месеците март,  април и май, по време на пандемията COVID-19, и когато много родители останаха без или с понижени доходи, а други изразходваха отпуските си за да гледат децата си, докато детските градини бяха затворени.

Общински съвет – Русе прие за периода от 1 юни до 14 септември 2020 г. цената на услугата за престой в детските градини да се запази такава, каквато е била през месец май, като кандидатстващите семейства ще представят доходите си именно за периода на пандемия.

Биляна Кирова и Диана Ласонина определят това като малка крачка към задържане на младите семейства в град Русе, като им се предоставя възможност да отглеждат децата си спокойно и без излишни притеснения, включително и през летния период.

Подобно намаляване на таксите по предварително проучване сред директорите на детски градини ще е на стойност 6 800 лева. 136 са родителите на децата с доход под 363 лева, посочи заместник – кметът на Община Русе Енчо Енчев.

Сподели:

Още новини от деня