Председателят на УС на АПИ Дончо Атанасов в Русе: Получава се голяма подкрепа за комбинирания вариант за магистралата Русе - Велико Търново

Председателят на УС на АПИ Дончо Атанасов в Русе: Получава се голяма подкрепа за комбинирания вариант за магистралата Русе – Велико Търново

Обществените обсъждания на доклада за ОВОС на бъдещата автомагистрала Русе – Велико Търново минават много добре, при засилен интерес от общините, които ще бъдат засегнати от преминаването на трасето, заяви днес в Русе председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Дончо Атанасов. Всички бележки, съображения ще бъдат отразени в оценката по ОВОС и доклада по съвместимост. Получава се голяма подкрепа за комбинирания вариант. Той е най – оптималният и получава положителна оценка и в доклада, добави той. Хората по – скоро са обнадеждени от преминаването на трасето Русе – Велико Търново, защото това е историческо събитие. Хората очакват с голяма надежда началото на проекта.
Завършването на обществените обсъждания означава депозирането на резултатите и евентуална положителна оценка от Висшия експертен съвет през януари 2018 година. Следват бързи действия по подготовка обявяването на тръжните процедури. Очакванията са те да започнат през идната година, като бе уточнено, че става дума първо за участъка Русе – Бяла /т. нар. обход/

През 2018 година АПИ ще е готова за стартиране на процедурите по изграждане на автомагистрала „Хемус“ до главния път Русе – Велико Търново, каза Атанасов в отговор на питане от RuseInfo.

При изпълнение на редица условия и максимални усилия от АПИ през 2018 година ще бъде подготвено строителството на повече от 200 км. магистрални пътища. Реално строителство на 27 км. започва само от автомагистрала „Хемус“ – от „Белокопитовци“ в посока Търговище и Ябланица – „Боаза“. Другите 140 км. до главния път Русе – Бяла ще са на различни етапи – от проектиране до възлагане.

С построяването на АМ „Русе – Велико Търново“, с приблизителна дължина 133 км, ще се даде нов живот на Северна България и ще се развие икономиката на региона, подчерта инж. Атанасов. Той съобщи, че изграждането на автомагистралата е съобразено и с бъдещия нов мост над река Дунав край Русе и индустриалната зона на града, която е източно от моста. Председателят на УС на АПИ  съобщи, че където е възможно ще бъдат направени необходимите  пътни възли и връзки, за да може хората от различните населени места да имат бърз и удобен достъп до трасето на магистралата. През 2018 г. предвиждаме да обявим тръжните процедури за строителството на отсечката от Русе до Бяла, която заедно с пътя през Кресненското дефиле, е  с голяма концентрация на пътни инциденти. Това са участъци, в които родителите губят децата си и затова трябва да ги изградим колкото се може по-бързо, категоричен е инж. Атанасов.

Началото на проекта АМ „Русе – Велико Търново“ е на 3 км източно от съществуващия Дунав мост при гр. Русе, а краят е след гр. Дебелец, по посока на път II-55. В разработените варианти на трасе са проучени възможните технически решения за изграждане на автомагистралата по нов терен извън съществуващия път I-5. Проектът е разделен на три участъка: Русе – Бяла /от 0+400 до км 40+357/, обход на гр. Бяла /от км 40+357 до км 76+000/ и Бяла – Велико Търново /от км 76+000 до км 133+240/.

На срещата бяха представени разработените варианти на трасе – комбиниран, червен и син. Най-целесъобразен от екологична, техническа и икономическа гледна точка, според експертите, е комбинираният вариант. Той обобщава останалите проектни решения и в определени участъци е подобрена геометрията на пътя.

Комбиниран вариант

Трасето пресича път II-21 Русе – Силистра и продължава в посока юг-югозапад, като преминава югоизточно в непосредствена близост до интермодалния железопътен терминал. Автомагистралата продължава в югозападна посока, след което пресича първо път II-23 Русе – Червена вода, а след това и път I-2 Русе – Варна. Развитието на трасето следва в посока юг-югозапад, като минава над река Русенски Лом с голямо мостово съоръжение между селата Басарбово и Иваново. След това се насочва в южна посока и пресича път I-5 Русе – Бяла. Магистралата продължава в югозападна посока и минава между селата Екзарх Йосиф и Обретеник. Трасето пресича р. Янтра с голямо мостово съоръжение югоизточно от с. Белцов. След това се преминава между с. Ценово и с. Пиперково и следва пресичане с път II-54 Свищов – Бяла. Предвиден е западен обход на с. Ценово, а след това трасето се развива в южна посока и следва пресичане с път I-3 Плевен – Бяла. Магистралата преминава южно от с. Пейчиново, а след това се насочва източно от с. Страхилово и пресича път III-407 Моравица – Царевец, а след това и път III-502 Полски Тръмбеш – Горна Липница и път III-504 Самоводене – Алексово. Пътят продължава в южна посока. Предвидено е пресичане на АМ „Русе – Велико Търново“ с проектното трасе на АМ „Хемус“ при км 102+779.91 – в близост до с. Паскалевец, с. Стефан Стамболово, с. Никюп и с. Водолей. След това магистралата продължава право на юг и преминава между с. Ресен и Водолей. Предвидено е пресичане на път III-3031 Павликени – Самоводене, като трасето преминава западно от с. Хотница. Следва пресичане на път I-4 Коритна – Велико Търново, а след това и на река Янтра, като се преминава между селата Момин сбор и Леденик.

Релефът на терена след река Янтра до края на магистралата при път I-5 Русе – Маказа е планински с дълбоки дерета и високи върхове. Това налага изграждането на големи съоръжение – 4 тунела по лявото платно и 2 по дясното, както и 22 моста и виадукти, с обща дължина 14 853 м. Връзката на републиканските и част от общинските пътища ще се осъществява чрез 18 пътни възела. Достъпът до земеделските земи ще бъде осигурен с построяването на 12 селскостопански надлеза и 9 селскостопански подлеза.

Проектирани са 8 площадки за краткотраен отдих. Те са в близост до с. Басарбово, с. Красен, с. Тръстеник, гр. Бяла, с. Стефан Стамболово, до промишлената зона на гр. Дебелец, до промишлената зона на гр. Русе, преди с. Белцов, с. Ресен и с. Водолей.

Червен вариант

Трасето обхожда гр. Русе югоизточно и развивайки се успоредно на р. Дунав, пресича път I-2 Русе – Варна малко след разклона с път II-23 Русе – Червена вода. След това преминава западно на селата Красен, Божичен и Иваново до пресичане с път I-5 Русе – Бяла, което е след разклона с общинския път за с. Иваново. След това трасето се насочва северозападно на селата Тръстеник и Екзарх Йосиф, като продължава между селата Белцов и Ценово, след което се насочва на югоизток и преминава в непосредствена близост западно на кв. „Гара Бяла“ и пресича път I-3 Гара Бяла – Плевен на около 2 км от кръстовището с път I-5. След гр. Бяла, трасето продължава своето развитие югозападно от с. Пейчиново, след което се насочва в южна посока. Преминава в непосредствена близост западно на с. Иванча и с. Стефан Стамболово, източно на с. Водолей, западно на с. Хотница до пресичането с път I-4 Коритна – Велико Търново и източно на с. Момин сбор. След това трасето се насочва в югоизточна посока, като преминава под с. Леденик и гр. Велико Търново до включването в съществуващото трасе на път I-5, южно от гр. Дебелец.
Син вариант

Този вариант на трасе следва развитието на червения до пресичането с общински път за с. Иваново западно от селото, след което се развива в южна посока. С това направление преминава в непосредствена близост западно на гр. Две могили и с. Батишница, източно на гр. Борово, западно на с. Пет кладенци и обхожда източно гр. Бяла. След това продължава отново в южна посока, като преминава източно на селата Каранци, Раданово, Сашево, Куцина, западно на селата Крушето и Янтра, между градовете Поликраище и Първомайци, западно на с. Самоводене и се насочва към път I-4, който се пресича западно от с. Леденик. На около 5 км след пресичането с път I-4 се влива в червения вариант. При този вариант, южно от гр. Бяла е проектирана връзка с дължина близо 8 км, която да осигури възможност за връзка между синия вариант в участъка между градовете Русе и Бяла и червения и зеления варианти в участъка между градовете Бяла и Велико Търново.

Изграждането на автомагистралата „Русе – Велико Търново“ е сред приоритетните обекти, тъй като направлението осигурява транзитния трафик по коридор №IX и международен път Е-85. С построяването й ще се подобри транспортното обслужване на международния и вътрешен трафик, ще се повиши безопасността на движението и транзитният трафик ще бъде изведен извън населените места. АМ „Русе – Велико Търново“ ще бъде основна връзка, свързваща втория мост над река Дунав при Русе с гр. Велико Търново, с път I-4 София – Велико Търново – Варна, път I-3 София – Плевен – Русе и бъдещия участък от АМ „Хемус“.

Сподели: