Представители на Регионален исторически музей – Русе

Представители на Регионален исторически музей – Русе ще вземат участие в Мамут фест в Кикинда

Между 7 септември и 8 септември специалистите на Регионален исторически музей – Русе ще вземат участие в Мамут фест в Кикинда, Сърбия.

Директорът на музея, проф. Николай Ненов, уредниците от отдел „Природа“ към РИМ – Русе, Венцеслав Петков и Мая Кубратова, и музейните педагози Магдалена Трифонова и Виктория Друмева, ще представят колекция фосили на хоботни бозайници от колекцията на отдел природа. Тази колекция е една от най-големите в България. Събирана през 60-те години на ХХ век от Михаил Халваджиев, който е първият уредник в отдел „Природа“ към Русенския музей, тя е известна с неговото име.

Изложбата „Гиганти във времето“, която представя колекцията, се състои от 8 информационни табла, разказващи еволюцията на мастодонтите и мамутите на Балканите. Новост в представянето на изложби е тактилността. Пред три от таблата, показващи последните мамути, живели на Балканите, ще има бронзови фигури на тези бозайници, които посетителите ще могат да докоснат. Включено е и копие на зъб на мамут. Чрез докосването посетителите ще придобият представа за формите на тези бозайници. Фигурите и копието на зъб са изработени от известният русенски скулптор Даниел Кънчев (консерватор – реставратор към РИМ – Русе).

След приключването на феста фигурите ще бъдат експонирани в Екомузей с аквариум. В рамките на Мамут феста ще бъде представен и игрови модул, наречен „Топка, гипс и портокал“. В него музейните педагози и уредниците от Екомузей с аквариум заедно с децата ще изработят отливки на изчезнали животни. Ще играят и образователната игра „Кашонобол“, която ще ги научи с какво са се хранили различни праисторически животни. Ще бъде представена и друга игра на децата – „Биопринт“, която се състои в направата на отпечатъци върху хартия, с помощта на естествени продукти (картоф, портокал).
Пред сръбската публика ще бъде представена специално създадена за Екомузей с аквариум интерактивна игра, както и 3Д пъзел на мамут.

Тъй като изнасянето на автентични фондови единици е трудно, уредниците залагат на дейности и предмети, които предизвикват интерес у публиката за посещение на Регионален исторически музей – Русе.

Сподели:

Още новини от деня