Представиха изграждането на нов мост между Русе и Гюргево

Представиха изграждането на нов мост между Русе и Гюргево

Време за прочитане: 2 мин.

Кметството на Гюргево беше домакин на румънско-българска среща, целяща да представи паневропейски проект, който води до създаването на високоскоростна железопътна линия, свързваща Егейско море с Балтийско море и изграждането на новия мост над Дунав. На срещата присъстваха представители на румънските железници, Окръжния съвет, екипът на проекта и не на последно място кметът на Община Гюргево Адриан Ангелеску, публичният администратор Йонел Мускалу, заместник – кметът Мариян Дамян и главен архитект на града Къталина Вързару. Обсъдени бяха варианти на местоположението за новия комбиниран мост – железопътен и пътен.

Досега към този проект проявиха интерес страни като Гърция, Полша, Словакия, Румъния и България. Така проектът предвижда да се създаде пристанище на Егейско море и скоростна железопътна линия, която свързва Егейско море с Балтийско море, а също и да се изгради нова автомагистрала.

Според проекта, магистралата Дунав – Егейско море ще тръгне от околовръстния пръстен на Букурещ, ще заобиколи Гюргево от изток, ще прекоси Дунав посредством новия мост, напречно цяла България и накрая ще се свърже с магистралата в Гърция.

Инициаторите на проекта казват, че настоящият мост, който свързва Гюргево и Русе, е морално износен, а през следващите 20-30 години той ще е износен и физически. За изграждането на новия мост са възможни два варианта: надолу по течението или нагоре по течението спрямо местоположението на настоящия мост, като и двата предвиждат изграждането на нов комбиниран мост.

Румен Марков, координатор на проекта, казва, че всичко, което е било насочено в проекта, отговаря на правилата на ЕС: дължината на влаковете ще бъде 750 метра, а скоростта 150 км / ч. Обмислена е и възможността за свързване с настоящите ж. п. гари в Русе и Гюргево. От заявеното по време на срещата, новата ж. п. гара в Гюргево ще се разположи между настоящата гара Гюргево Север и новия мост. Тя ще бъде с дължина 4,5 км. Запазват се настоящите ж. п. линии на моста и ги електрифицират, така че и двата моста да се използват в случай на нужда.

′′Иска ми се да включите Швеция и Норвегия в това уравнение. Виждам, че тази стратегия се прилага само с европейски фондове. Тол Прави сте, че сегашният мост е износен и че скоро ще бъде затворен. Имате пълна подкрепа от местната власт в Гюргево“, заяви кметът Адриан Ангелеску по време на срещата.

В края на срещата Румен Марков подчерта, че подкрепя идеята за осъществяване на проекта чрез публично – частно партньорство и че проектирането на нов мост над Дунав ще удвои транспортния капацитет, съобразявайки се с новата магистрала и електрификацията на ж. п. линии.

Проектът изисква значителни усилия, а дискусиите ще се проведат на национално ниво, вкл. с правителството на Румъния и Министерството на транспорта.

Сподели:

Още новини от деня