Представиха резултатите от разкопките на римската крепост "Тримамиум"

Представиха резултатите от разкопките на римската крепост „Тримамиум“

Представиха резултатите от разкопките на римската крепост "Тримамиум"

Поради въведеното извънредно положение и невъзможността за събиране на голям брой хора в затворени пространства, презентацията „Археологическите проучвания на некропола на античната крепост Тримамиум през 2019 г.“ на археолога Никола Русев, която бе насрочена за тази вечер, няма да се проведе. Предлагаме ви снимки и синтезирана информация от проведените разкопки.

Разкопките на римската крепост Тримамиум са проведени през април и май 2019 г. и са финансирани със средства на Регионален исторически музей–Русе. Те имат сондажен характер, като за посочения период е проучена площ от 97 м2. Некрополът се намира на около 110 м югозападно от крепостната стена на Тримамиум.

За периода на археологическите разкопки са открити и напълно изследвани 22 гроба. При всички се регистрират гробни ями, вкопани на различна дълбочина в земните пластове. Повсеместно е практикувано трупополагане, като е погребван само по един индивид в изпънато положение, по гръб. Гробен инвентар е намерен в част от съоръженията, като находките представляват части от облеклото, монети, стъклен съд, накити и метални елементи на костюма. Въз основа на теренните наблюдения и откритите предмети гробовете се отнасят към римска епоха (III в.), късната античност (IV – VI в.) и средновековието (XIII в.), което показва активен живот и в крепостта през посочените периоди.

Участници в разкопките са специалисти от Русе – Никола Русев, Румяна Йорданова, Върбин Върбанов, Христо Христов, Момчил Чергански и Светлана Тодорова. В научния екип бяха привлечени и колеги от други музеи и институти – Иван Иванов (ИМ-Клисура), Калин Чакъров (РИМ-Велико Търново), Мирослав Георгиев (РИМ-Търговище) и Надежда Атанасова (ИЕМПАМ-БАН). За поредна година археологическите ни проучвания предизвикаха интереса и доброволната подкрепа на Радослав Гатев. Трябва да се отбележи и съдействието в изследването на шест британски студенти, чието участие е осъществено по програма Еразъм+.

Сподели:

Още новини от деня