Представяне на книгите “Импресии на паметта” и “Градските бани в Русе” с автор Хачик Лебикян се състоя в РИМ - Русе

Представяне на книгите “Импресии на паметта” и “Градските бани в Русе” с автор Хачик Лебикян се състоя в РИМ – Русе

Представяне на книгите “Импресии на паметта” и “Градските бани в Русе” с автор Хачик Лебикян се състоя в РИМ – Русе днес.

Книгата „Импресии на паметта“ на Хачик Лебикян е едно сантиментално връщане във времето. Това е опит на автора да събере пропуснатото в неговите книги и публикации в печата. В нея той разказва това, което се е случило в Русе и на което е бил непосредствен свидетел. Читателят ще разбере кога точно бяха премахнати от центъра на града емблематичната Стъклена будка и Естрадата, ще види уникални снимки, правени от автора, на „растежа“ на нашата Телевизионна кула и ще научи подробности за нейното изграждане преди 40 години, за трите „първи копки“ на възстановената църква „Всех Святих“, за монтажа на паметника на Ангел Кънчев до Речна гара и възстановяването на гроба му в двора на църквата „Св. Възнесение“. Авторът споделя свои впечатления от срещите си с нашия именит скулптор Кольо Желязото, припомня знаменитата победа на „Дунав“ над „Рома“ за Купата на УЕФА през 1975 г., за преминаването на легендарната „Катюша“ през централния площад през същата година, за построяването на красивия тогава подлез пред Централна гара.
Последното изследване на Хачик Лебикян е „Градските бани в Русе“. Той ги проследява от възникването на хамамите в Русчук до тяхното окончателно закриване в края на ХХ в. В града са функционирали по различно време 10 градски бани. След Освобождението са построени 4 бани, а след Втората световна война – 2. Най-представителна е била т.н. Модерна баня на ул. „Калоян“, която единствена преди 1944 г. е била общинска, а останалите – частни. Книгата е илюстрирана с архивни снимки на бани, включително и от преди Освобождението, както и уникални снимки от къпалнята на най-старата запазена баня –Ломската. Приложен е проект за парно отопление от края на ХІХ в. и проект на Градска баня от 1905 г. В книгата са поместени впечатленията на двама русенски лекари от баните в различни периоди.

Сподели: