Представят новата книга на д-р Леа Давчева „Калейдоскоп на идентичности“ в Русе

Представят новата книга на д-р Леа Давчева „Калейдоскоп на идентичности“ в Русе

Време за прочитане: 2 мин.

Издателство Рива и Международно дружество „Елиас Канети“ представят книгата на 21 юни от 18 часа в Дом Канети, бул. „Славянски“ 12.

Всичко започва от една разходка в планината преди около десетина години. Добър приятел и колега на авторката Леа Давчева някак неочаквано и извън темата на разговора им пита: „Леа, говориш ли ладино? Никога не съм те чувал да споменаваш твоя сефарадски произход. Преднамерено ли мълчиш?“. Въпросите я смущават и не заради друго, а защото „…в махалата, училището, университета, работата, в общуването с приятелите употребата на езика и всичко около мен избирам по отношение на етническото начало да преживявам себе си най-вече като българка“, както признава Леа Давчева. Но разговорът вече е тръгнал в посока на сефардимите в България и техния наследствен език ладино. Така, на една планинска пътека, се ражда идеята за проучване  на ролята и мястото на езика ладино в живота на сефарадските евреи в България. Което завършва с книгата „Калейдоскоп на идентичности“.

Ядрото на това проучване са чутите, записани и подредени житейски истории на 14 български сефаради (или сефардими, както някои от тях предпочитат да се наричат). Всяка от тях е илюстрирана със специално направени снимки и кратки биографични бележки. Книгатa е израз на желанието да бъде разбрана значимостта на ладинските езикови практики в непрекъснато променящата се социална и геополитическа среда в и извън България. 

Представянето на книгата в Дом Канети носи и символика в годината, когато се навършват 40 години от удостояването с Нобелова награда за литература на родения в Русе гражданин на света Елиас Канети. За срещата пристигат авторката Леа Давчева и редакторът проф. Венцислав Божинов. Модератор на разговора ще бъде проф. Пенка Ангелова, председател на МД“Елиас Канети“.

Д-р Леа Давчева е основателка на АХА моменти – Център за междукултурност, Фокус към решения и Гостоприемно лидерство. Тя е обучителка и коуч с международна практика, изследователка и (съ-) авторка на книги, академични статии и учебни материали.

В продължение на години Леа играе важна роля в развитието на междукултурността в България. Ръководи много и разнообразни междукултурни инициативи в и извън границите на България. 

Сподели:

Още новини от деня