Предстои заключителен концерт на майсторски клас на проф. Иво Венков

Заключителен концерт на майсторски клас с проф. Иво Венков и Русенска филхармония ще се състои на 22 юли от 19 часа в зала Филхармония. Диригенти ще бъдат Паскал Ван Ос и Пиер Херман. В програмата са включени Симфония № 5 и Симфония № 7 от – Лудвиг ван Бетовен.

Пиер Херман е студент в Кралската консерватория в Антверпен, където понастоящем завършва магистърска степен по пиано с бразилския пианист Елиане Родригес. Успоредно с това той следва оркестрово дирижиране в класа на Иво Венков.
Пиер участва активно в проекти в консерваторията – 40-та симфония на Моцарт, 5-та симфония на Шуберт и др.

Сърцето на Пиер Херман е пленено и от камерната музика – с квинтета си наскоро изпълни Дворжак пиано квинтет оп. 81 на турне в Холандия.

Също така се усъвършенства в областта на вокалния акомпанимент при Йозеф Де Беенюуер и Лусиен Ван Дейк.
Пиер споделя страстта си към музиката, като дава уроци по пиано на професионалисти и непрофесионални музиканти.

Паскал Ван Ос изучава пиано, хорово дирижиране и оркестрово дирижиране в Кралската консерватория в Антверпен. Оркестрово дирижиране учи с Иво Венков и Коен Кеселс, хорово дирижиране с Люк Антонис и Геерт Хендрикс и пиано с Левенте Кенде и Хайди Хендрикс. През юни 2013 г. завършва хорово дирижиране и през юни 2014 г. – дирижиране на оркестър.
Паскал Ван Ос участва в редица майсторски класове и е ръководила Берлинските симфоници, Филхармоничния оркестър „Михаил Жора“, Оркестър Магна Греция и др.
През декември 2011 г. става лауреат на конкурса за оркестрово дирижиране, организиран от фламандското класическо радио „Клара“ и дирижира камерен оркестър на Белгия. През ноември 2012 г. тя печели трета награда в конкурс за млади диригенти „Петър Мааг“, във Венето Италия,
С вокалния ансамбъл „Калоросо“ печели втора награда в категория „Камерни хорове“ на Международния музикален фестивал LLangollen 2013 (Уелс) и наградата на Министерството на културата в Биджонски музикални импресии, 2016 (Полша).
През март 2018 г. тя е поканена да дирижира Лвовската филхармония (Украйна).

Професор Иво Венков е роден в Русе. Завършва НУИ „Проф. Веселин Стоянов” и ДМА, София, с пиано, теория и оркестрово дирижиране. Като студент дирижира Софийския симфоничен оркестър, с който осъществява турнета в Италия, Гърция, Япония, Испания, а през 1995 е назначен за главен диригент на Държавната опера, Варна. От 1997 специализира във Висшето училище за музика и сценични изкуства в Грац.

Дебютира в Белгия през 1998 с Брюкселския младежки оркестър. През същата година става диригент на Младежкия филхармоничен оркестър в Антверпен. Дирижира Франкфуртския музеен оркестър, Ротердамския филхармоничен оркестър, Хагската филхармония, Брюкселската филхармония и др. Асистент е на Валтер Велер в Кралския филхармоничен оркестър на Фландрия, с който осъществява концертни турнета.

С Брюкселската филхармония записва Ensorciana на Жюл Стренс на компактдиск Bonjour Monsieur Ensor. Печели Втора награда от Международния конкурс по дирижиране Густав Малер, организиран от Бамбергския симфоничен оркестър (2004), и Първа награда от Международния конкурс за диригенти на името на Дьорд Шолти във Франкфурт (2004).

В момента Иво Венков е професор по дирижиране в Кралската консерватория в Антверпен.

Подобни публикации
Сподели:
ЧЕТЕТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ В РАЗДЕЛ "НОВИНИ"