Предстои камерен концерт на виолончелистката Теменужка Острева

Предстои камерен концерт на виолончелистката Теменужка Острева

Време за прочитане: 2 мин.

Ще имаме удоволствието да се насладим на изпълненията на известната на всички ценители наша съгражданка – Теменужка Острева – виолончело.

На 18 юли от 19 часа в зала Филхармония ще се състои камерен концерт с нейно участие в съпровод на камерен оркестър на Русенската филхармония. В него ще вземат участие и Здравко Саралиев – кларинет, Петрана Стоянова – виолончело, и Веселина Ботева – пиано.

Теменужка Острева започва музикалното си образование на шестгодишна възраст в родния си град Русе и на осем години избира виолончелото като свой основен инструмент. Когато навършва 16 вече се изявява като солист на Русенската филхармония.

През 1986 завършва майсторски клас по виолончело и камерна музика в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София като ученичка на проф.З.Йорданов и проф.Е.Божинова, където е поканена като преподавател и работи там до 1991. От 1991 до 1996 е водач на виолончелите в Нова българска опера, с която осъществява многобройни турнета в Европа, САЩ и Япония.

От 1997 живее в Монтерей (Мексико), където е водач на виолончеловата група в Симфоничния оркестър на Автономния университет на щата Нуево Леон. Преподавател е по виолончело и координатор на струнния отдел във Висшето музикално училище в същия град.

Теменужка Острева е носител на многобройни награди от национални и международни конкурси, сред които – Голямата награда и Златен медал на Седмия национален конкурс
„Св. Обретенов“ (1980), Първа награда и Златен медал на осмото издание на същия конкурс (1982). През 1983 печели други две Първи награди – в конкурса за виолончело в чест на проф. Сугарев и на Фестивала по камерна музика „Златната Диана“ като член на клавирно трио. През 1984 получава Първа награда на най-престижния български конкурс – Общобългарското състезание за певци и инструменталисти в категорията Виолончело и Втора награда в категорията Камерна музика. През 1986 е носител на Диплом като полуфиналист на Осмия международен конкурс „Чайковски“ в Москва.

Освен като водач на групата на виолончелите и преподавател, Теменужка Острева развива и активна концертна дейност. Участвала е в концерти като солист с Русенската филхармония, с Оркестъра на Националната музикална академия в София, със Симфоничния оркестър на Автономния университет на Нуево Леон, с Оркестъра на Гуанахуато (Мексико), с The Valley Symphony Orchestra Texas (САЩ). Основател е на струнния квартет към Университета на Нуево Леон и на сонатно дуо Камос.

Виолончелистката е участвала с рецитали в различни камерни състави в международните фестивали „Мартенски музикални дни, Санта Лусия, Parnassós, в Зала „Бетовен“ и Алфонсино в Монтерей (Мексико), в музикалните сезони на Радио Нуево Леон и Конарте, във фестивалите в Коауила, Тамаулипас, Форо де лас Америкас на ООН. Споделяла е сцена с музиканти като Жан-Луи Щойерман, Александър Марков, Офели Гаярд, Карлос Прието, Андреас Фрьолих, Куаутемок Ривера, Алваро Битран, Вангел Тангаров, Наргиза Камилова.
Теменужка Острева е основател на Националния конкурс за виолончелисти във Висшето музикално училище в Монтерей. Нейните ученици изпъкват с отличната си музикална подготовка и са победители в различни национални и международни конкурси.

През 2017 Теменужка Острева е отличена с престижната Награда по изкуствата от Университета на Нуево Леон в категорията Музикални изкуства

Сподели:

Още новини от деня