фонтана Момчето с хидрата

Предстои основно обновяване, реставрация и консервация на фонтана „Момчето с хидрата“

Предстои основно обновяване, реставрация и консервация на фонтана „Момчето с хидрата“. От месеци той не се запълва с вода и не работи, въпреки че основата му бе подновена в рамките на големия проект за ремонт на централния площад.

Преди 11 години бе поставена новата бронзова скулптура „Момчето с хирата“ в най – стария русенски фонтан. Близо 3 месеца скулптурът Георги Радулов работи по отливане и оформяне на статуята заедно с Иван Ковачев и екип от общо 8 помощници.

Между 400 и 500 килограма бронз са използвани за произведението на изкуството, която е изкуствено състарена. 15 000 лева даде Община Русе за възстановяването. От вътрешната страна скулптурата е куха, за да може алуминиева тръба със специална изолация да отвежда водата от каменния постамент към отворената уста на хидрата.

Г-н Радулов коментира, че данни за създаването на фонтана няма и посочи като ориентир 1936 година за изграждането му. По думата на Георги Радулов преди близо 80 години Владимир Владимиров е пресъздал легендата за борбата на Херакъл със змея от мозайка. За съжаление, поради неблагоприятното въздействие на времето и водата, един от символите на Русе бе сериозно увреден и бе демонтиран.

сн. Nola7 изпълнени обекти

Подобни публикации
Сподели:
ЧЕТЕТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ В РАЗДЕЛ "НОВИНИ"