YiChun

Предстои побратимяване между град Русе и град Ичун, провинция Дзянси, Китайска народна република

Ръководството на Община Русе беше домакин на проведена среща с временно изпълняващ длъжността посланик на Китайска народна република в България Н. Пр. Уан Мин, която полага изключителни усилия, насочени към укрепване и задълбочаване на отношенията между двете страни и традиционно поддържа добри приятелски отношения с Русе.По време на работната среща, Община Русе получи предложение за побратимяване на Русе с китайския град Ичун, намиращ се в провинция Дзянси.

В тази връзка бих искал да Ви съобщя, че в резултат на последваща комуникация между посолството и кмета на гр. Ичун, г-н Ян Юн е изпратил официално писмо, като в него се отправя предложение за Споразумение за побратимяване с гр. Русе.

Информирам Ви, че Ичун се намира в северозападната част на провинция Дзянси. През август 2000 г. Ичун се трансформира от област в град. Постоянното население е 6,1 милиона, което представлява около 1/9 от провинция Дзянси и се нарежда на 3-то място.

Ичун е град с богати културни находища и получава името си заради „извора край града, който е кристално чист и приятен за пиене“, град с изобилие от ресурси. От древни времена той е известен като „окръг на земеделието“. Производството на зърно, масло и месо, запасите от бамбук, както и площта за засаждане и производството на традиционна китайска медицина, органични селскостопански продукти, плодове киви и лилия, са на първо място в провинция Дзянси.

Ичун е нарастващ нов индустриален град, който силно се развива. Има 1 национална зона за икономическо и технологично развитие, 1 национална високотехнологична зона, 2 провинциални високотехнологични зони и 7 провинциални индустриални парка. Осем ключови индустрии, т.е. зелена енергия, медицина, електронна информация, производство на оборудване, строителни материали, текстил, обувки и кожа, хранително-вкусова и химическа промишленост. Също така разполага и с десет индустриални бази.

По отношение на Световното първенство по драконови лодки през 2025г. ръководството на китайския град изяви готовност, за да ни окаже подкрепа в неговото провеждане. Страната ни за първи път ще е домакин на подобен форум, който набира все по-голяма популярност през последните години и в Европа и ние имахме честта Международната федерация по кану-каяк да ни даде този шанс. Гонките ще са в езерото на лесопарк „Липник“ с. Николово, област Русе и очакваме над 3000 състезатели и гости да присъстват.

Китайската култура има известни традиции в гр. Русе. Сериозно развитие получава и традиционния китайски спорт „Ушу“, донесъл ни купища отличия от европейската и международна сцена. С гордост смея да заявя, че вече можем да се похвалим с една малка русенска китайска общност. Русенски университет и СУ „Васил Левски“ вече тринадесет години отбелязват Деня на китайския език.

Имайки предвид естеството на отношенията между Република България и Китайската народна република, които официално датират от 04 октомври 1949 г., обусловени от желанието за повишаване качеството на живот на гражданите чрез развитие на социалните и икономическите сфери, екипа на Община Русе е убеден, че бъдещото установено сътрудничество ще допринесе, както за напредъка на двете общности, така и за укрепването на духа на по – голяма интеграция и обмен, който ще бъде модел за обединено съжителство и развитие.

Провеждането на всеобщи инициативи между двата града, с цел подготовка на успешни проекти в областта на туризма, културата и спорта, социалното развитие, търговията и икономиката, енергетиката и устойчивото развитие, както и по други въпроси от общ интерес ще са в полза на нашите общности.

Предстои през този месец Общински съвет – Русе да даде своето съгласие за побратимяване между Община Русе (Република България) и гр. Ичун (Китайска народна република).

Общински съвет – Русе ще упълномощи кмета на Община Русе да подпише споразумение за побратимяване между Община Русе (Република България) и гр. Ичун (Китайска народна република).

Снимка – By PanShiBo – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=19279636

Сподели: